Bezlepkový borůvkový koláč


Jednoduchý sezónní borůvkový dezert s minimem cukru, ale maximem chuti.

Ingredience:
Korpus:
100 g bezlepkové směsi (Jizerka zelená)
80 g kukuřičné mouky
100 g másla
5 lžic vody
špetka soli
1 vejce
2-3 lžíce kukuřičné strouhanky

Náplň:
750 g polotučného tvarohu
1 - 2 lžíce stévie
1 lžíce kukuřičného škrobu
1 vejce
0,5 l borůvek

Forma na quiche/páj/koláč o průměru 23 cm

Postup:
1)100 g Jizerky prosejeme s 80 g kukuřičné mouky a špetkou soli. Přídáme 5 lžic vody, 1 vejce a lehce promícháme. Přidáme 100 g změklého (nebo rozpuštěného) másla a vypracujeme jednolité těsto. Těsto zabalíme do potravinové fólie a dáme do lednice na 1 hodinu odpočinout (minimálně na 30 min).
2) Těsto vyjmeme z lednice a mezi dvěma pláty potravinové fólie rozválíme na o něco větší velikost než je forma.
3) Těsto překlopíme do formy, vmačkáme a přesahující části těsta odřízneme. Využijeme na opravu případných nedokonalostí v okrajích.
4) Troubu předehřejeme na 180 °C. Těsto ve formě vidličkou několikrát propícháme a dáme předpéct na cca 20 minut.
5) Předpečený korpus vyjmeme z trouby a necháme vychladnout.

6) Náplň připravíme smícháním 750 g polotučného tvarohu s 1 - 2 lžícemi stévie, 1 vejce a 1 lžíce kukuřičného škrobu. Řádně promícháme dokud nám nevznikne jednolitá náplň.
7) Korpus posypeme rovnoměrně 2-3 lžícemi kukuřičné strouhanky, aby nasála případnou tekutinu vytékající z náplně.
8) Tvarohovou náplň rozprostřeme rovnoměrně v korpusu. Posypeme borůvkami a dáme péct na cca 30 minut v troubě předehřáté na 180 °C.
9) Po upečení vyjmeme, necháme vychladnout a můžeme servírovat se šlehačkou, případně posypané moučkovým cukrem.

Dobrou chuť!

Tipy Triky:
Varianta bez Laktózy:
máslo můžeme nahradit kokosovým olejem
tvaroh můžeme nahradit sójovým ekvivalentem případně vynechat úplně a navýšit množství borůvek a koláč tak udělat čistě borůvkový případně s drobenkou, na kterou naleznete recept zde (bez ořechů).
Těsto je lepší pokud je dělané celé z Jizerky, my jen máme zrovna hodně kukuřičné mouky a chtěli jsme ji využít, i tak bylo těsto ale dobré.
Recept je celkově myšlený spíše méně sladký. Je na Vás jak vám takovéto dezerty chutnají víc.

Žádné komentáře:

Okomentovat