Bezlepková Kulajda

Tradiční česká smetanově bílá polévka, mírně nakyslé a koprové vůně.

Ingredience:
30 g másla (tuk)
30 g bl směs mouka
900 ml vývaru (kuřecí, zeleninový)
140 g brambor
kmín
sůl
hrst kopru (dle chuti)
3-5 lžic octa
houby
100 ml smetany

Postup:
1) 30 g másla rozpustíme v kastrólu a přidáme 30 g bezlepkové směsi (Jizerka Zelená) a připravíme si tak světlou zásmažku. 
2) Zásmažku po cca 100 ml zaléváme 900 ml vývaru a mícháme nejlépe metlou. Necháme krátce povařit.

3) Mezitím nakrájíme 140 g brambor na kostky a přidáme do polévky. Přidáme sůl a kmín. Vaříme dokud nejsou brambory téměř měkké. 
4) Mezitím nakrájíme houby nejlépe na plátky. Přidáme do polévky společně s koprem a lžícemi octa dle chuti.
5) Nakonec zjemníme smetanou a dochutíme solí a pepřem.
6) Servírujeme jako předkrm či přímo samostatný pokrm s kouskem pečiva.

Dobrou chuť Krysy!

Tipy Triky:
Varianta Bez laktózy:
20 g másla můžeme nahradit 20 g sádla či kokosového tuku, případně Ghí (ghee).
500 ml smetany nahradíme 500 ml rostlinné smetany.
Kopr jsme použili mražený. Není to sice úplně jako čerstvý, ale chuť a aroma si zachová dostatečně i po zmražení.
Chceme-li zvýšit nutriční hodnotu můžeme přidat buď natvrdo uvařené nebo zastřené vejce.

Komentáře