Třešňové Taštičky z tvarohového těsta

Taštičky plněné kombinací sezónního ovoce a tvarohu.

Ingredience:

Těsto:
250 g bezlepkové směsi Jizerka
250 g polotučného tvarohu
250 g másla
1 vejce na potření
+mouka na pomoučení válu a válečku

Náplň:

300 g třešní (vypeckované)
2 lžíce solamylu (bramborového škrobu)
1 lžíce stévie
1 lžíce vanilkového cukru
250 g tvarohu (polotučný)

(kukuřičná strouhanka na podsypání náplně)

Postup:

1) Změklé máslo, tvaroh a bezlepkovou mouku smícháme v dostatečně velké misce a vypracujeme z něj hladké těsto.
2) Těsto zabalíme do potravinové fólie a dáme do lednice odpočinout na 30 min.

Náplň:
3) 300 g vypeckovaných třešní smícháme s 250 g tvarohu, 1 lžící stévie, 1 lžící vanilkového cukru a 2 lžícemi solamylu (bramborového škrobu). Mícháme, dokud se nám směs nespojí.
4) Těsto vyndáme z lednice a dle velikosti válu si oddělíme potřebnou část těsta, ze kterého vyválíme a vykrájíme čtverce o velikosti 10x10 cm.
5) Na čtverce klademe náplň nejlépe za pomoci dvou polévkových lžic. Pokud se nám zdá, že je směs vlhčí, tak můžeme podsypat kukuřičnou strouhankou. Na jeden šáteček je nejlepší množství okolo jedné a půl lžíce náplně.

6) Těsto přehneme přes náplň napůl do tvaru obdélníku a okraje přitlačíme vidličkou, aby se nám při pečení nerozpojili. Tím nám také vznikne vzor typický pro šátečky.

7) Šátečky potřeme rozšlehaným vejcem. Pro extra efekt můžeme z vrchu těsto šátečků párkrát naříznout.

8) Plech vyložíme pečícím papírem a pečeme cca 20-25 min v troubě vyhřáté na 200 °C dokud nám šátečky nezezlátnou.

9) Servírovat můžeme posypané cukrem, jelikož těsto a náplň sama o sobě je minimálně sladká.

Tipy & Triky:
Množství cukr přidaného do náplně je čistě na vás. My sladíme málo a proto jsme použili hlavně stévii a jen jednu lžíci běžného cukru.
Ovoce, které použijete je čistě na vás. Pokud jde o ovoce, které pouští hodně šťávy, tak je určitě dobré přidat škrob, případně podsypat více strouhankou.

Komentáře