Bezlepkový Palačinkový Dort


Nevšední, ale vskutku velmi univerzální nepečený dort, který lze připravit v mnoha jiných variacích.

Ingredience:
Palačinky/korpus:
2 hrnky bezlepkové mouky
4 hrnky mléka
4 vejce
špetka soli

Náplň:

750 g polotučného tvarohu
250 g másla
1 lžíce stévie
1 lžíce vanilkového cukru
4 lžíce amaretto likéru
kakao holandského typu

Postup:
1) Palačinky si připravíme dle receptu, který naleznete "zde" (z dvojité dávky).

Náplň:
2) Do větší mísy vložíme 750 g polotučného tvarohu, 250 g másla, 1 lžíci stévie, 1 lžíci vanilkového cukru a 4 lžíce likéru Amaretto. Mícháme dokud se nám vše nespojí.
3) Obruč dortové formy obalíme potravinovou fólií (můžeme i spodní část), na spodní část položíme první palačinku, namažeme vrstvou náplně a posypeme kakaem. Položíme další palačinku, namažeme a posypeme. Postup opakujeme dokud nejsme spokojeni s výškou dortu nebo nespotřebujeme všechnu náplň (všechny palačinky). Nakonec můžeme ještě okraje také potřít krémem, abychom dosáhli jednolitého dortového dojmu.
4) Dort dáme do lednice ztuhnout minimálně na hodinu, nejlépe přes noc.

5) Ozdobíme sypaným kakaem a případně plátky mandlí.

Dobrou Chuť Krysy!

Tipy Triky:
Varianta Bez Laktózy:
4 hrnky mléka nahradíme například 4 hrnky mandlového mléka.To se ve finále na tento recept hodí nejvíce, jelikož v krému je mandlový likér, takže mandlové mléko ještě více podtrhne mandlové aroma.
750 g tvarohu nahradíme například 750 g Mascarpone bez laktózy.
250 g másla můžeme nahradit 250 g kokosového tuku, případně méně při použití mascarpone, jelikož to obsahuje již dostatečně tuku. Cca 100 g by mělo bohatě stačit, případně můžeme vynechat úplně.

Bez Alkoholu:
místo 4 lžic Amaretto likéru použijeme 1-2 čajové lžičky mandlového aroma.

Pro zpestření palačinek můžeme při míchání těsta přidat ještě lžičku skořice.
Další možná variace je s přidáním různého ovoce na vrstu tvarohu. Banány jsou ideální svou konzistencí i chutí.

Komentáře