Bezlepkový Melounový Chesecake

Skvělý lehký letní dezert, který je sice o něco složitější na přípravu, ale kterým určitě překvapíte svoje okolí. 

Ingredience:
Korpus:
400 g bezlepkových piškotů
225 g másla
Červené a zelené gelové potravinářské barvivo

Cheesecaková náplň:
Želatinový ztužovač na studené dezerty
50 ml vlažné vody
375 g tvarohu | mascarpone
70 g cukru
50 ml mléka
200 ml smetany ke šlehání

Želatinová náplň:
345 g čerstvého melounu (váha vnitřku bez slupky, se slupkou cca 0,5 kg)
1 balení červené želatiny
1 lžíce cukru
45 ml vody

Semínka:
40 g vysokoprocentní čokolády

Kulatá dortová forma o průměru 24 cm.

Postup:
Korpus:
1) 400 g bezlepkových piškotů rozsekáme v kuchyňském robotovi na drť. Přidáme 225 g rozpuštěného vychladlého másla. Mixujeme dokud nezískáme konzistenci mokrého písku.

2) Směs rozdělíme na půl (312,5 g a 312,5 g) a obarvíme jednu na zeleno a jednu na červeno dle vlastních preferencí na sytost barvy. Gelového barviva stačí opravdu málo. Dvě tři kapky by měly být dost.

3) Červenou část vysypeme do pečícím papírem vyložené dortové formy a vymačkáme do rovnoměrné vrstvy dna nejlépe pomocí sklenice.
4) Podél okraje vydlabeme v červeném podkladu žlábek cca o šířce 1 cm.

5) Zelenou hmotu na korpus postupně rukou vytvarujeme do stěny a poté vkládáme do žlábku. Tvarujeme z ní tak stěnu cheesecaku do výšky alespoň 1/2 dortové formy. Lžičkou zploštíme vršky okrajů aby byly více jako opravdový plátek melounové slupky. Dáme vychladit do lednice minimálně na 0,5 hodiny.


Cheesecaková náplň:
6) Šlehačku vyšleháme do tuha a dáme stranou.

7) 375 g tvarohu ušleháme v robotu společně s 70 g cukru a 50 ml mléka dokud nám nevznikne hladká směs.
8) Připravíme si želatinový ztužovač, s vodou smícháme dle návodu a hned vmícháme do směsi. Překládáním vmícháme vyšlehanou šlehačku.
9) 1 hrnek této směsi si dáme stranou a obarvíme pár kapkami červeného barviva. Tímto potřeme červenou část korpusu, abychom ho uzavřeli před další vlhkostí.


10) Doprostřed směsi umístěte vhodnou misku (my použili o průměru 14 cm) kolem které nalijeme cheesecakovou směs do úrovně okraje korpusu tak, aby vytvořila bílou část melounu (dostatečně velký prostor musí být okolo). Dáme do lednice ztuhnout minimálně na hodinu.



Želatinová náplň:
11) Vychlazený korpus s cheesecakovou náplní vyndáme z lednice, misku opatrně objedeme kuchyňský nožem a opatrně vyndáme. Pokud je to třeba zarovnáme do rovnoměrné vrstvy červenou směs na dně.
12) Meloun zbavíme slupky, odpeckujeme a 375 g dřeně důkladně rozmixujeme v mixéru Ještě přecedíme, aby nám zůstala čistá šťáva a poté jsme měli i čisté želé.

13) Připravíme si želatinu dle návodu s vodu nebo přímo melounovou šťávou a lžící cukru.

14) Připravenou směs nalijeme do prostoru vzniklého po misce, tak aby byla do úrovně bílé náplně. Případné bublinky odstraníme lžící a dáme tuhnout do lednice na min. 2 hodiny.

15) Mezitím si připravíme čokoládové pecky. 40 g čokolády rozpustíme ve vodní lázni, poté dáme do pevnějšího igelitového sáčku, zamotáme a ustřihneme kousek jednoho rohu. Na pečící papír vytváříme "semínka" ve tvaru kapky, která necháme ztuhnout.

16) Na vychlazený a ztuhlý cheesecake položíme, nejlépe pomocí pinzety, na červenou část dvě řady semínek.

17) Cheesecake vyjmeme z formy a namalujeme zelenou gelovou barvou z vnější strany nepravidelné linky, které tak dotvoří dojem melounové slupky. Necháme ztuhnout.

18) Podáváme chlazené, například s trochou šlehačky.

Dobrou chuť, krysy!

Tipy Triky:
Při přípravě čokoládových semínek, doporučuji nechat čokoládu v sáčku nepatrně vychladnout, aby úplně netekla, lépe se tak budou dělat kapky.

Komentáře