Bezlepkový Mřížkový Koláč Jahodovo-Rebarborový

Lehký letní moučník rebarbory a jahod nejlepší v květnu-červnu, kdy jahody a rebarbora jsou nejčerstvější.

Ingredience:

Těsto:
400 g bezlepkové směsi Jizerka
250 g másla, při pokojové teplotě
2 lžíce cukru krupice
1/2 lžičky soli
10ic studené vody
kukuřičná strouhanka (na posypání dna)
1 vejce na potření

Náplň:

370 g rebarbory (po očištění)
250 g jahod
2-4 lžíce medu (případně 1 lžíce stévie)
1 lžíce másla
1/2 lžičky skořice
špetka kardamonu

Koláčová forma o průměru 24 cm. 


Doba přípravy: 30 minut (+30 min chlazení v lednici). Doba pečení: 15 minut korpus, 20 minut koláč při 180 °C. Počet porcí: 12 ks.


Postup:

1) 400 g Jizerky prosejeme s 1/2 lžičkou soli a 2 lžícemi cukru krupice. Přidáme 10ic vody a promícháme. Přidáme 250 g změklého másla a vypracujeme hladké těsto nejlépe pomocí rukou.
2) Těsto zabalíme do potravinářské fólie a dáme odpočinout do lednice. Nejméně na 30 minut, nejlépe na 1 hodinu.
3) Mezitím si oloupeme a nakrájíme rebarboru na menší plátky (případně větší, pokud je chceme v náplni více cítit na skus). Jahody zbavíme stopek a nakrájíme na čtvrtky.

4) Jahody a rebarboru dáme do rendlíku na ploténku, přidáme lžíci másla a vaříme do měkka. Přidáme špetku kardamonu, 1/2 lžíce skořice a med/cukr/stévii dle chuti.

5) Sundáme z plotýnky a necháme vychladnout.

6) Formu na koláč/quiche vymažeme máslem a vysypeme Jizerkou. Těsto vyndáme z lednice rozdělíme na dvě části. Na podklad využijeme o něco víc než polovinu celkového množství těsta. 


7) Mezi dvěma potravinovými fóliemi vyválíme těsto do velikosti o něco větší než je forma na koláč. Odstraníme vrchní část Fólie
, formu na koláč obtiskneme, obrátíme, přitlačíme okraje, přebytečné kousky těsta odstraníme a dáme strannou. Ty přidáme k druhé části těsta na mřížkování. Propícháme dno vidličkou.
8) Koláčovou formu s těstem dáme péct samostatně na 15 minut při 180 °C. Pokud chceme mít dokonalý podklad, tak vyložíme těsto pečícím papírem a do něj nasypeme fazole nebo cizrnu. Těsto nám tím zatíží a nebudou se tvořit bubliny (propíchání vidličkou má jen částečný efekt). V tom případě pečeme nejdříve 10 minut zatížené a poté 5 minut nezatížené.
9) Mezitím si druhou část těsta rozválíme mezi dvěma fóliemi opět na plát o něco větší než je forma na koláč, opět odstraníme vrchní část fólie. Tentokrát ale, nejlépe pomocí rádélka, případně nožem, krájíme podélné proužky široké asi jako váš prst.
10) Připravený korpus řádně vysypeme strouhankou a vlijeme rebarborovo-jahodovou náplň. Klademe proužky dle vlastních preferencí a zkušeností. Pokud chcete vidět, jak se správně kladou takové proužky na mřížkovaný koláč, tak doporučujeme toto video. Ale také myslete na křehkost bezlepkového těsta, je možné, že to prostě nepůjde. My proto zvolili jednoduchou jistotu.
11) Nakonec potřeme mřížky rozšlehaným vajíčkem a dáme péct na 10 minut při 180° C z obou stran a nakonec na 10-15 minut pouze z hora, dokud není mřížka krásně zlatavá. Před podáním můžeme případně ještě poprášit moučkovým cukrem.

Dobrou chuť, Krysy!

Tipy Triky:
Pokud nechcete použít cukr, tak do náplně stačí přidat 1 lžičku stévie. 
ingredience na těsto jsme dali dvojnásobek, nejdříve jsme naivně pracovali s pouze o něco zvýšeným množstvím surovin na korpus a pak jsme museli těsto ještě dodělávat. Vždy je lepší, když nám trochu těsta zbyde, než když ho na mřížku máme nedostatek. 
Pokud chcete mít koláč vizuálně a "al dente" víc bohatý, tak doporučujeme rebarboru a jahody nepovářet. Pouze pokrájet jako již zmíněno v návodu, ochutit kořením a rovnou nasypat do koláčové formy. Pečením ovoce již tak dostatečně změkne. 

Komentáře