Bezlepkový Kokosový cheesecake


Osvěžující letní dezert bílé barvy plný exotického kokosového aroma a svěží lehké chuti.

Ingredience:
Korpus
190 g bezlepkových piškotů
60 g kokosu (vysušeného šrotu zbylého z výroby kokosového mléka)
100 g másla (aromatizovaného kokosového tuku?)

Náplň:
1 vanilkový pudink
500 ml kokosového mléka (návod)
1 lžíce vanilkového cukru
1/2 lžíce stévie
400 g mascarpone
(1 lžička ztužovače na studené dezerty)

Na ozdobu:
kousky ananasu
strouhaný kokos

Postup:
1) Z 500 ml kokosového mléka a 1 vanilkového pudinku v prášku si připravíme pudink dle návodu, osladíme 1 lžící vanilkového cukru a 1/2 lžící stévie a dáme stranou vychladnout. 
2) Dno dortové formy vyložíme pečícím papírem a strany vymažeme máslem.

3) 190 g bezlepkových piškotů rozmixujeme společně s 60 g kokosu a 100 g másla v robotu, dokud nemáme strukturu vlhkého písku. Směs nasypeme do dortové formy vyložené papírem na pečení a vymazané máslem (pouze okraje, případně okraje pouze obalit potravinovou fólii, korpus s kokosem se hodně lepí) a pomocí skleničky vymačkáme do požadované výšky (minimálně 3/4 výšky formy). Dáme ztuhnout do lednice minimálně na 30 minut, nejlépe na hodinu.
4) Nejlépe za pomoci robota smícháme 400 g mascarpone s vychladlým pudinkem. Mícháme cca 2 minuty na střední rychlost dokud se nám směs nespojí. Přidáme 1 lžičku ztužovače na studené dezerty a mícháme ještě cca 1 minutu.
5) Korpus vyjmeme z lednice, hotovou náplň do ní opatrně nalijeme a opatrně rozprostřeme. Dáme do lednice ztuhnout minimálně na 3 hodiny, nejlépe přes noc.

6) Ozdobíme kousky ananasu a posypeme kokosem dle vlastních preferencí.

Dobrou chuť Krysy!

Tipy Triky:
Pro zpestření aroma můžeme přidat v průběhu míchání mascarpone s pudinkem 2 lžíce Malibu likéru.
Pokud máte kokos ještě vlhký, tak jej můžete například na pánvi vysušit respektive vypražit dokud nebude většina hnědá. Získáte tím i dodatečné uvolně aroma.
Pokud chcete snížit množství tuku, tak doporučujeme minimálně půlku mascarpone nahradit polotučným, případně odtučněným tvarohem. 

Komentáře