Jahodovo-čokoládová variace na
oblíbený dezert.
Ingredience:
Korpus:
240 g bezlepkových piškotů
70 g rozpuštěného másla
4-5 lžic kakaa
holandského typu
Náplň:
250 g plnotučného tvarohu
500 g mascarpone
400 g čerstvých jahod
150 g + 2 lžíce cukru krupice
4 vejce
3 polévkové lžíce bezlepkové
směsi Jizerka
1/2 lžičky soli
Poleva a zdobení:
200 g extra hořké čokolády (obsah
kakaa 70% a více)
50 g másla
200 g čerstvých jahod
Kulatá dortová forma (přibližně 24 cm).
Doba přípravy: 60 minut (+ 4,5 hodiny chlazení). Pečení: 60 až 70 minut při 160 °C.
Postup:
1) 400 g čerstvých opláchneme, zbavíme stopek a nakrájíme
na menší kousky. Přendáme do menšího
hrnce, přidáme 2 lžíce cukru krupice a povaříme
5 - 10 minut dokud nám jahody
nezměknou. Nyní pomocí tyčové mixéru (či v
klasickém) rozmixujeme do hladka. Dáme
stranou a necháme vychladnout.
2) Rozpustíme si 70 g másla. V robotu mixujeme 240 g (2 sáčky) bezlepkových piškotů, rozpuštěné máslo
a 4 - 5 lžic kakaa holandského typu dokud
nám nevznikne hmota se strukturou mokrého písku.
3) Kulatou dortovou formu (cca 24 cm) si vyložíme pečícím papírem a strany vymažeme máslem. Přesypeme směs do formy a upěchujeme
nejlépe za pomocí skleničky do
rovnoměrné vrstvy po dně a cca 2,5 - 3 cm do výšky po stranách. Poté formu uložíme do mrazáku.
4) Předehřejeme si troubu na 160 °C.
5) Nejlépe v kuchyňském robotu (případně elektrickým šlehačem) smícháme 500 g mascarpone a 250 g plnotučného tvarohu. Šleháme přibližně minutu, dokud se nám směs nespojí.
6) Přidáme 150 g cukru krupice a šleháme
další minutu, dokud se nám směs
nespojí. Poté párkrát bouchneme mísou o linku, abychom se zbavili přebytečných
vzduchových bublinek.
7) Přidáme 4 vejce a asi minutu
mícháme. Opět několikrát lehce bouchneme o linku.
8) Přidáme vychladlé jahodové pyré, 3 lžíce bezlepkové směsi Jizerka,1/2 lžičky soli a mícháme dokud se nám vše nespojí. Opět párkrát bouchneme o linku.
9) Směs opatrně přelijeme do
připravené formy a dáme na hodinu až hodinu a deset
minut péct do trouby. Průběžně kontrolujeme, že
je cheesecake hotový poznáme tak, že je po stranách pevný a uprostřed na dotek trochu
"rosolovitý".
10) Jakmile je cheesecake upečený, necháme jej při pokojové
teplotě vychladnout a poté jej dáme na minimálně 4 hodiny (ale nejlépe přes noc) vychladnout do
lednice.
11) Jakmile nám cheesecake vychladnul, tak jej může ozdobit čokoládovou polevou a plátky jahod. 200 g jahod zbavíme stopek a nakrájíme podélně na
tenké plátky (jednu nejhezčí jahodu
si můžeme nechat stranou a dát jí pak doprostřed).
12) Ve vodní lázni si rozpouštíme 200 g extra hořké čokolády společně s 50 g másla, dokud se nám vše nespojí.
13) Z formy opatrně sundáme boční strany, ty vyložíme potravinářskou folií a vrátíme zpět. Čokoládu nalijeme opatrně na připravený cheesecake a rozetřeme po vršku. Poté opatrně klademe plátky jahod v kruzích od vnějsí strany dortu, tak aby se nám jednotlivé kruhy lehce překrývaly. Poté dáme ještě na chvíli ztuhnout čokoládu do lednice.
14) Cheesecake nakrájíme nožem nahřátým v
horké vodě (aby nám nepopraskala čokoláda) a
můžeme podávat např. se šlehačkou.
Dobrou chuť, Krysy!
Komentáře
Okomentovat