Bezlepkový Jahodový Čoko-Cheesecake


Jahodovo-čokoládová variace na oblíbený dezert.

Ingredience:
Korpus:
240 g bezlepkových piškotů
70 g rozpuštěného másla
4-5 lžic kakaa holandského typu

Náplň: 
250 g plnotučného tvarohu
500 g mascarpone
400 g čerstvých jahod
150 g + 2 lžíce cukru krupice 
4 vejce
3 polévkové lžíce bezlepkové směsi Jizerka
1/2 lžičky soli

Poleva a zdobení:
200 g extra hořké čokolády (obsah kakaa 70% a více)
50 g másla
200 g čerstvých jahod

Kulatá dortová forma (přibližně 24 cm).

Doba přípravy: 60 minut (+ 4,5 hodiny chlazení). Pečení: 60 až 70 minut při 160 °C.

Postup:
1) 400 g čerstvých opláchneme, zbavíme stopek a nakrájíme na menší kousky. Přendáme do menšího hrnce, přidáme 2 lžíce cukru krupice a povaříme 5 - 10 minut dokud nám jahody nezměknou. Nyní pomocí tyčové mixéru (či v klasickém) rozmixujeme do hladka. Dáme stranou a necháme vychladnout.
 
2) Rozpustíme si 70 g másla. V robotu mixujeme 240 g (2 sáčky) bezlepkových piškotů, rozpuštěné máslo a 4 - 5 lžic kakaa holandského typu dokud nám nevznikne hmota se strukturou mokrého písku.
 
3) Kulatou dortovou formu (cca 24 cm) si vyložíme pečícím papírem a strany vymažeme máslem. Přesypeme směs do formy a upěchujeme nejlépe za pomocí skleničky do rovnoměrné vrstvy po dně a cca 2,5 - 3 cm do výšky po stranách. Poté formu uložíme do mrazáku.
 
4) Předehřejeme si troubu na 160 °C.

5) Nejlépe v kuchyňském robotu (případně elektrickým šlehačem) smícháme 500 g mascarpone a 250 g plnotučného tvarohu. Šleháme přibližně minutu, dokud se nám směs nespojí.
 

6) Přidáme 150 g cukru krupice a šleháme další minutu, dokud se nám směs nespojí. Poté párkrát bouchneme mísou o linku, abychom se zbavili přebytečných vzduchových bublinek.
 
7) Přidáme 4 vejce a asi minutu mícháme. Opět několikrát lehce bouchneme o linku.

8) Přidáme vychladlé jahodové pyré, 3 lžíce bezlepkové směsi Jizerka,1/2 lžičky soli a mícháme dokud se nám vše nespojí. Opět párkrát bouchneme o linku.
 

9) Směs opatrně přelijeme do připravené formy a dáme na hodinu až hodinu a deset minut péct do trouby. Průběžně kontrolujeme, že je cheesecake hotový poznáme tak, že je po stranách pevný a uprostřed na dotek trochu "rosolovitý". 

10) Jakmile je cheesecake upečený, necháme jej při pokojové teplotě vychladnout a poté jej dáme na minimálně 4 hodiny (ale nejlépe přes noc) vychladnout do lednice.
 
11) Jakmile nám cheesecake vychladnul, tak jej může ozdobit čokoládovou polevou a plátky jahod. 200 g jahod zbavíme stopek a nakrájíme podélně na tenké plátky (jednu nejhezčí jahodu si můžeme nechat stranou a dát jí pak doprostřed).

12) Ve vodní lázni si rozpouštíme 200 g extra hořké čokolády společně s 50 g másla, dokud se nám vše nespojí.

13) Z formy opatrně sundáme boční strany, ty vyložíme potravinářskou folií a vrátíme zpět. Čokoládu nalijeme opatrně na připravený cheesecake a rozetřeme po vršku. Poté opatrně klademe plátky jahod v kruzích od vnějsí strany dortu, tak aby se nám jednotlivé kruhy lehce překrývaly. Poté dáme ještě na chvíli ztuhnout čokoládu do lednice.
 
14) Cheesecake nakrájíme nožem nahřátým v horké vodě (aby nám nepopraskala čokoláda) a můžeme podávat např. se šlehačkou.

Dobrou chuť, Krysy!

Komentáře