Bezlepková Bageta


Bezlepková varianta oblíbeného pečiva nebo take univerzální těsto na mnoho různých druhů pečiva.

Ingredience:
Kvásek:
140 g bezlepkové mouky
300 ml vlažné vody
6 g sušených kvasnic

Těsto:
2 vaječné bílky
130 g pohanková mouka
140 g kukuřičná mouka
80 g bramborový škrob
45 g rozpuštěného másla
1 lžička soli
1 lžíce cukru
1 lžíce octa
1/2 lžíce xanthanové gumy
1 lžíce chia semínek 

Doba přípravy: 2,5 hodiny (včetně kynutí). Pečení: 20 minut při 225 °C, poté 10 minut při 180 °C.

Postup:
1) Kvásek si připravíme tak, že smícháme 140 g bezlepkové mouky (my použili Jizerku) s 6 g kvasnic. Přilijeme 300 ml vlažné vody, promícháme a dáme na 1 hodinu v teple pracovat (přikryjeme utěrkou).
2) Do aktivovaného kvásku přidáme 2 bílky, 45 g rozpuštěného a vychladlého másla, lžičku soli, lžíci cukru, 130 g pohankové mouky, 140 g kukuřičné mouky, 80 g bramborového škrobu, půlku lžíce xanthanové gumy, lžíci chia semínek a lžíci octa. Hněteme dokud nám nevznikne jednolité hladké těsto. 
3) Těsto vyklopíme na pomoučený vál (nebojte se když bude tekutější) a ještě důkladně pomoučíme, aby se nám s ním dobře pracovalo. Rozdělíme na dvě části ze kterých vyválíme jednotlivé bagety. 

4) Vyválené bagety vložíme do formy na bagety. Pokud tu nemáte, tak si můžeme pomoct tím, že z alobalu vytvarujeme 3 válce, které umístíme na formu a přes ně položíme pečící papír. Na pečící papír do meziprostoru mezi alobalovými válci vkládáme vyválené bagety. Přikryjeme utěrkou a necháme ještě 1 hodinu kynout v teple.
5) Bagety pečeme při 225°C 20 minut. Poté teplotu snížíme na 180 °C a pečeme dalších 10 minut. Pečeme dozlatova.
6) Po upečení ihned sundáme z plechu a opatrně přeneseme na mřížku, aby se nám zespodu nezapařila.

Dobrou chuť, Krysy!

Tipy Triky:
pokud nechcete používat pohankovou mouku, tak není problém jí nahradit jizerkou.
Toto Těsto je velmi univerzální a už jsme z něj zkoušeli udělat jak bulky, tak "rohlíky" a dopadly výborně. Sice to nebyly takové ty zatočené rohlíky, ale i tak dopadli na výbornou.
Pokud nechcete používat jenom bílky, můžete použít 1 celé vejce. Ozkoušeli jsme a struktuře to vůbec neublížilo.
Pokud nemáte po ruce chia semínka, tak můžete bez problému použít psilium. Bez této složky jsme to však nezkoušeli a nevíme co by bez ní těsto udělalo. Je jí v tom ve finále ale tak málo, že by ten vliv opět byl minimální.

Žádné komentáře:

Okomentovat