Hummus

Studený, bezmasý pokrm vhodný ať už jako předkrm, tak součást plnohodnotného jídla.

Ingredience:

200 g cizrny (suché, cca 500 g namočené či konzervované)
1-2 ks citrónů
4 lžíce bílého jogurtu
2 lžíce Tahini*
1-2 stroužky česneku
Sůl
Pepř

Postup:

1) Pokud děláme hummus ze sušené cizrny, tak budeme potřebovat přibližně 200 g suché. Přes noc namočíme do vody. Nabude nám tak na cca 500 g. Vodu scedíme a uvaříme doměkka.Pokud použijeme cizrnu z plechovky, tak nesmíme zapomenout sledovat správné údaje na obalu plechovky, abychom do celkové hmotnosti nepočítali slaný nálev.

2) 500 g cizrny dáme do mixéru, osolíme, opepříme, vymačkámé šťávu z 1 - 2 citónů a rozmixujeme, dokud nám nezačne vznikat pasta. Pokud mixér běží na prázdno a nemixuje, protože je směs příliš hrubá, tak přidáme 2-3 lžíce vody (případně víc, pokud se mixér stále nechytá).


3) Přidáme 2 lžíce Tahini, 5 lžic jogurtu a prolisujeme 1-2 stroužky česneku. Mixujeme dokud se nám směs nespojí.


4) Servírujeme nejlépe s krájenou zeleninou(např. okurka, mrkev či paprika), případně s variací chleba.


Dobrou chuť krysy!


Tipy Triky:

Dopručujeme v průběhu přípravy průběžně ochutnávat, a raději češnek či citrónovu štávu přidat než aby pak tyto chutě přebily ostatní.
Tento recept je jen základní verzí. Hummus je velmi variabilní a lze ho obměnit či vylepšit použitím různých jiných ingrediencí jako jsou například sušená rajčata či nakládané papriky.
*Tahini je pasta z drcených upražených sezamových semínek a lze ji poměrně snadno sehnat, např. ve zdravé výživě.

Komentáře