Cuketovo-Brokolicová Pizza bez mouky

Dietnější verze, převážně zeleninové pizzy s korpusem připraveným bez použití jakékoliv mouky.

Ingredience:
(4 velké porce)

Korpus:
2 ks cukety
1/2 brokolice
3 vejce
200 g Eidam 30%

Sugo:
1 střední cibule
1 plechovka krájených rajčat
1 plechovka rajčatového protlaku (140 g)
bazalka
sůl
pepř
1-2 stroužky česneku

Obloha:
5 ks větších žampiónů
200 g kuřecí maso (prsní, případně můžeme použít šunku)
2 ks Mozzarella
1 střední paprika

Doba přípravy: 35 minut (+ cca 1 hodina pečení). Doba pečení: 45 min (200 st., korpus), 15 minut (200 st., celá pizza).

Postup:
Korpus:
1) Troubu předehřejeme na 200 °C, všechny ingredience mějme nejlépe při pokojové teplotě (snad tedy až na kuřecí maso).

2) 2 Cukety nastrouháme na jemno, posolíme přibližně 1 lžičkou soli a necháme cca 10 minut "vypotit". 


3) Vypocenou vodu z cukety vymačkáme (nejlépe přes síto).


4) 1/2 Brokolice nakrájíme na menší kousky a zbavíme dřevnatých částí. Nejlépe v robotu rozsekáme na drobno.

5) V míse smícháme na jemno nastrouhanou vypocenou cuketu, nasekanou brokolici, 200 g nahrubo nastrouhaného 30% eidamu, 3 vejce a promícháme.

6) Pečící plech vyložíme pečícím papírem a z těsta vytvarujeme rovnoměrně vysoký plát.

7) Korpus takto pečeme při 200 °C přibližně 45 minut, dokud nám těsto nezačne zlátnout.
Sugo:
8) Zatímco se nám peče korpus, můžeme si připravit sugo. Jednu střední cibuli nakrájíme na jemno a na pánvi osmahneme dozlatova. 

9) Přidáme 1 plechovku krájených rajčat, 1 plechovku rajčatového protlaku (140 g) , nakrájené lístky bazalky (případně sušenou), sůl, pepř (dle chuti) a prolisujeme 1-2 stroužky česneku (opět dle chuti a velikosti stroužků). Vše krátce provaříme.


10) 5 žampiónů a 2 mozzarelly nakrájíme na plátky a jednu papriku na tenké proužky. Kuřecí maso nakrájíme na menší kousky a krátce osmahneme na pánvi.


11) Sugo naneseme na korpus (může být ještě horký) a položíme oblohu dle vlastní představivosti a preferencí.

12) Pizzu pečeme ještě dalších cca 15-20 minut při 200 °C dokud se nám mozzarella hezky nerozteče.

Dobrou chuť Krysy!

Tipy Triky:
Původní recept na tuto pizzu jsme objevili na facebookových stránkách fitness receptáře, kde se však sami zmiňují, že originálního autora se jim nepovedlo vypátrat. Kdyby Vás jejich blog zajímal, tak tady máte odkaz:
www.facebook.com/fitnessreceptar
Receptu jsme udělali menší úpravy. Hlavně jsme přidali brokolici, abychom vylepšili nutriční hodnoty. Do korpusu jsme zvolili dietnější 30% eidam.
Musíme ale uznat, že nemít robota, který za nás vše nastrouhal, tak se do toho nepustíme, jelikož bychom strávili minimálně hodinu strouháním.
Tento recept jsme také vybrali, protože jsme chtěli ozkoušet naše bylinky, které si teď pěstujeme doma v květináči. Můžeme to jedině doporučit! Bylinky jsou neuvěřitelně aromatické, je to celé bio a ještě ušetříte nějakou tu korunu za kupování sušených.
Pokud zvolíte variantu s kuřecím masem, například prsní řízky, tak je nejlépe nakrájejte na nudličky či menší kousky a ty před přidáním na pizzu ještě osmahněte. Za těch posledních 10-15-20 minut by se určitě maso nestihlo upéct a provařit tak aby jste měli jistotu, že v něm nejsou žádné škodlivé bakterie.

Komentáře