Výborná vydatná svačinka bez rafinovaného cukru, ale bez omezení chutí.
Ingredience:
200 g másla (při pokojové teplotě)
2 vejce
160 g bezlepkové směsi Jizerka
0,5 lžičky soli
1 lžička jedlé sody
1 lžičku kypřícího prášku
2 lžičky skořice
270 g bezlepkových ovesných vloček
100 g rozinek
200 g sušených datlí
2 dl rumu (na namočení rozinek)
(50 g hnědého cukru)
Postup:
1) 100 g rozinek si namočíme do rumu (cca 2 dl) s trochou teplé vody a necháme stát minimálně 30 minut, aby se nám rozinky nasákli rumem.
Pokud máme klasické sušené datle, tak doporučujeme 200 g sušených datlí namočit 30 minut předem do teplé vody, aby nám také změkli.
2) Troubu si předehřejeme na 200° C a pečící plech vyložíme pečícím papírem. 200 g datlí rozsekáme v robotu na pyré.
3) 200 g másla při pokojové teplotě (velmi důležité!) vyšleháme s připraveným datlovým pyré (a případně 50 g hnědého cukru). Přidáme postupně 2 vejce a šleháme přibližně další 2 minuty.
4) 160 g bezlepkové směsi Jizerka prosejeme s půl lžičkou soli, 1 lžičkou jedlé sody, 1 lžičkou kypřícího prášku a 2 lžičkami skořice. Přidáme do směsi a opět šleháme dokud se nám vše nespojí.
5) Přidáme 270 g bezlepkových ovesných vloček, 150 g rozinek namočených v rumu (předtím přecedíme přebytečný rum) a řádně promícháme.
4) Za pomocí vhodného nástroje z připravené směsi děláme kopečky na plech vyložený pečícím papírem. Podle toho, jak velké chceme cookies mít tak zvolíme odpovídající "naběračku". Pro malé stačí polévková lžíce, pro velké je nejlepší naběračka na zmrzlinu.
5) Nakonec můžeme jednotlivé kopečky ještě zformovat, respektive rozplácnout aby byly více jako cookies.
6) Cookies pečeme 10-15 minut, dokud nejsou po obvodu zlatavé. Pečeme raději méně než-li více, cookies by neměli být přepečené.
Dobrou chuť Krysy!
Tipy Triky:
Pokud chcete, aby Vaše cookies byly sladší, tak můžete klidně přidat v kroku šlehání másla 50 g cukru. Mělo by to být akorát tak, aby to extra neovlivnilo strukturu a chování při pečení. My zvolili verzi, kdy jsme nedali žádný rafinovaný cukr. Chceme ho trochu víc teď omezit a používat spíš přirozená sladidla.
Komentáře
Okomentovat