Lahodný dezert či zákusek ke kávě s kombinací chutí čokolády, malin a mascarpone s korpusem inspirovaným brownies.
Ingredience:
Korpus:
200 g extra hořké čokolády
125 g másla
100 g třtinového cukru
3 vejce
30 g kakaa holandského typu
špetka soli
125 g bezlepkové směsi Jizerka
Bílý krém:
250 g plnotučného tvarohu
250 g mascarpone
1 vanilkový lusk / 1 lžička vanilkového extraktu
2 lžíce amaretto likér (není nutné, možno nahradit mandlovým aroma)
špetka cukru na doslazení dle chuti
Malinová pěna:
200-300 g malin (mražených)
100 g bílé "čokolády"
250 ml šlehačky (min. 33% tuku)
2 plátky želatiny
Na ozdobu:
čerstvé maliny, plátky mandlí
Dortová forma o průměru 24 cm.
Postup:
Korpus:
1) Ve vodní lázni rozpustíme 200 g extra hořké čokolády se 125 g másla.
2) Jakmile se nám čokoláda rozpustí přidáme 100 g třtinového cukru a mícháme dokud se nám směs nespojí.
3) Troubu předehřejeme na 180 °C a formu o průměru 24 cm vymažeme a vysypeme bezlepkovou směsí Jizerka (dno je lepší vyložit pečícím papírem nežli vysypávat).
4) Poté, co nám čokoláda lehce vychladla (cca 5 minut) do ní jedno po druhém přimícháme 3 vejce. Přidáme špetku soli, 30 g kakaa holandského typu a mícháme dokud se nám vše nespojí.
5) Do směsi prosejeme 125 g bezlepkové směsi Jizerka a opět řádně promícháme, aby se vše spojilo.
6) Takto připravenou směs vlijeme do dortové formy. Pečeme cca 20 minut. Špejlí zkontrolujeme jestli je korpus hotový, nemělo by se nám na ní nic lepit. Po upečení necháme korpus nejlépe na mřížce vychladnout
Bílý krém:
7) V míse ušleháme 250 g plnotučného tvarohu s 250 g mascarpone. Přidáme vnitřek vanilkového lusku, dvě lžíce amaretto likéru a řádně promícháme. Dle chuti můžeme osladit. Krém dáme do lednice minimálně na 20 minut.
Malinový krém
8) 200-300 g malin v rozvaříme v hrnci a necháme vychladnout. Po vychladnutí propasírujeme přes síto.
9) Ve vodní lázni rozpustíme 100 g bílé čokolády. V misce necháme stranou se 2-3 lžícemi vody nabobtnat 2 plátky želatiny.
10) Jakmile se nám čokoláda rozpustí, tak do ní přimícháme z malin vytvořené pyré. Mícháme dokud se nám ingredience nespojí.
11) Nabobtnalou želatinu vymačkáme a přidáme do směsi ve vodní lázni. Mícháme dokud se nám želatina nerozpustí. Sundáme z plotny a necháme chladnout.
12) Mezitím co nám směs chladne si vyšleháme šlehačku.
13) Zchladlou malinovou směs opatrně vmícháme do šlehačky, nejlépe překládáním.
14) Formu na dort obalíme potravinovou fólií a vložíme do ní korpus. Nejprve naneseme bílou vrstvu krému, poté malinový krém a dáme vychladit do lednice minimálně na 2 hodiny.
15) Po vychladnutí opatrně vyjmeme z formy ozdobíme a můžeme servírovat.
Dobrou chuť Krysy!
Tipy Triky:
Nechceme dělat reklamu někomu kdo nás nesponzoruje, ale nejchutnější ingredience se nám povedlo zatím koupit v Lidlu. Mascarpone je nesrovnatelné s tím co prodávají například v Tescu.
Chcete-li mít dort vyšší, tak zvolte formu o menším průměru.
Pozor na teplotu malinové směsi! Pokud bude příliš horká, tak se Vám šlehačka "zdrcne".
S malinovým krémem pracujte raději rychleji. Mohlo by se lehce stát, že krém ztuhne dřív, než ho stihnete nanést na zbytek.
Pokud nechcete použít amaretto likér (například kvůli alkoholu) tak můžete zkusit mandlové aroma.
Komentáře
Okomentovat