Bezlepkový Chléb - Pohankovo Kukuřičný - V domácí pekárně


Konečně se nám povedlo najít kombinaci surovin, které jsou relativně levné a chuťově přitom přijatelné. Chléb jsme pekli v domácí pekárně.

Ingredience:
570 - 600 ml teplé vody
50 g a 1 lžíce bezlepkové směsi Jizerka
1 lžíce cukru
12 g sušených kvasnic
500 g Pohankové mouky
150 g Kukuřičné mouky
1 lžíce bramborového škrobu
30 g másla (rozpuštěného, ale ne horkého)
1,5 lžíce octa
2-3 lžičky soli
Semínka dle preferencí

Postup:
1) 200 ml přiměřeně teplé vody smícháme s 1 lžící cukru, 1 lžící bezlepkové směsi Jizerka a 12 g sušených kvasnic. Zakryjeme utěrkou a dáme na teplé místo vyběhnout kvásek.

2) Do pekárny nalijeme 370 - 400 ml vlažné až teplé vody a přidáme lžíci xanthanové gumy. Řádně rozmícháme, nejlépe metlou, a necháme nabobtnat.

3) Do mísy přesejeme 500 g pohankové mouky společně se 150 g kukuřičné mouky, 50 g Jizerky, 1 lžící bramborového škrobu a 2-3 lžičkami soli.

4) Do pekárny přesypeme přesetou směs a zapneme program. Přilijeme vyběhnutý kvásek a necháme chvíli míchat.

5) Po cca 5 minutách přilijeme 30 g rozpuštěného vychladlého másla a 1,5 lžíce octa. Případně pomůžeme promíchání surovin metlou jestliže se nám zdá směs nedostatečně promíchaná. 

6) Před začátkem nebo těsně po začátku kynutí vyjmeme metly, aby se nám nezapekli. Současně také jsme našli tip, udělat uprostřed chlebu řez. To by mělo pomoct při kynutí, aby nám chléb nespadl (ne vždy nám to nespadnutí ale zaručilo).

7) Před začátkem pečení můžeme chléb potřít z vrchu žloutkem s trochou oleje, aby dostal barvu a současně nám při pečení nepřekynul (a např. posypat hrubozrnou solí, čí semínky).

8) Po dokončení programu ihned chléb opatrně vyklopíme z formy (pomáhá zahýbat metlami když máme nádobu vzhůru nohama)

10) Takto upečený chléb má nakonec 1,1 kg a při dobrém skladování nám vydrží i 5 dní (po vychladnutí zabalený v utěrce)



Tipy Triky:
Tento recept byl přiložený u naší pekárny. Bohužel na bezlepkový program je jen jedna váhová kategorie a to sice tento 1 kilový chléb. Samosebou pro nás nebyly instrukce dostatečně jasné ve všech krocích a nějaké jsem si museli vymyslet, aby chléb dobře vykynul a měl správnou strukturu. 
V bodě 5) můžeme i přidat semínka. Nezapomeňte je nechat nasát vodu v oddělené misce a případně nasekat, aby nám nevysáli vodu z těsta a chléb nevysušili. Současně rozsekáním zajistíte, že z nich Vaše tělo také absorbuje všechny důležité živiny. Slupka je příliš tvrdá na to aby jí tělo strávilo a tím Vámi semínka jen projdou, pokud jim slupku nenarušíme.
Pekárna, ve které zrovna pečeme a také jsme s ní tento recept připravili se jmenuje:
ETA DELICCA 7149 90020

Komentáře

Okomentovat