Bezlepková Bábovka - Tvarohová


Tradiční český moučník či zákusek ke kávě ve verzi kde jednou z hlavních surovin tvoří tvaroh. 

Ingredience:
4 vejce
250 g cukru moučka
250 g tvarohu (polotučný)
250 g másla
150 g bezlepkové směsi Jizerka
50 g kukuřičné mouky
50 g pohankové mouky
1 prášek do pečiva
špetka soli

!všechny přísady musí být při pokojové teplotě!

Postup:
1) Troubu si předehřejeme na 180 °C.

2) Ze 4 vajec si oddělíme žloutky od bílků. 250 g másla při pokojové teplotě ušleháme se 4 žloutky a 250 g cukru do pěny.
3) Přidáme 250 g polotučného tvarohu. Do směsi prosejeme všechnu mouku (to je 150 g bezlepkové směsi Jizerka, 50 g kukuřičné mouky a 50 g pohankové mouky) s práškem do pečiva a špetkou soli. Pečlivě mícháme dokud se nám vše nespojí.
4) Ze 4 bílků vyšleháme se špetkou soli (nebo lžičkou citrónové šťávy) tuhý sníh, který posléze zlehka vmícháme překlápěním nejlépe vařečkou do hustého těsta.

5) Formu na bábovku vymažeme máslem a vysypeme Jizerkou. Vlijeme těsto a dáme péct
6) Pečeme cca 1 hod. Jestli je bábovka hotová ozkoušíme špejlí, nemělo by se nám na ní nic nalepit.

Dobrou chuť Krysy!

Tipy Triky:
Jelikož se jedná o bábovku s tvarohem, který obsahuje laktózu, tak je nejspíš zbytečné radit co použít místo ingrediencí, které obsahují laktózu. Pokud byste to však i tak chtěli, tak místo másla můžete použít Heru jak na těsto, tak na vymazání formy. Co však použít místo tvarohu bohužel neporadíme. 
Do těsta můžete pro zpestření přidat i rozinky. Ty je dobré si noc předem naložit do rumu, případně alespoň hodinu předem a rum trochu ohřát, to urychlí vstřebávání do rozinek.
Formu můžete vysypat například i kokosem, pokud si bábovku chcete nějak osvěžit. 
Tvaroh je velmi zrádný, zatím se nám s bezlepkovou směsí nepovedlo aby bábovka zůstala nadýchaná a kyprá a spíše zdrcla a po tolika pokusech už to opravdu vypadá, že to je podstata tvarohové bábovky. Ostatně jakýkoliv pečený recept, kde větší část ingrediencí představuje tvaroh má náturu cheesecaku a ten nikdy není "nadýchaný".
Originál receptu jsme našli v jedné naší kuchařce. Jediné co jsme upravili bylo snad jen, že jsme mouky proseli. Ještě by se bábovka měla poprášit moučkovým cukrem samozřejmě, ale toho nezdravého cukru je v receptu už tak i tak dost, tak jsme to nechtěli přehánět.
Celý recept jsme dělali v kuchyňském robotu, což práci hodně ulehčilo.
Jelikož se bábovka tak či tak propadá, tak jí příště zkusíme úplně bez cukru pouze s přírodními sladidly (med, datle, rozinky apod.)

Komentáře