Recept na tradičního velikonoční beránka v bezlepkové variantě.
Ingredience:
225 g másla (při pokojové teplotě)
225 g cukru
225 g hladké pohankové mouky
3/4 sáčku bezlepkového kypřícího prášku
3 vejce
250 g polotučného tvarohu
hrst rozinek či sušených brusinek
máslo na vymazání, pohanková mouka či kaše na vysypání formy
Forma na beránka (25 cm). Doba přípravy: 20 minut. Doba pečení: 45 - 60 minut, 170° C.
Postup:
1) Předehřejeme si troubu na 170° C, vymažeme formu na beránka máslem a vysypeme pohankovou moukou či pohankovou kaší.
2) V robotu či za pomocí elektrického šlehače vyšleháme 225 g másla s 225 g cukru do pěny (cca 2 minuty).
3) Postupně přimícháváme 3 vejce. Přidáme 250 g polotučného tvarohu a nakonec 225 g pohankové mouky společně s 3/4 sáčku bezlepkového kypřícího prášku. Vyšleháme do vláčného a hladkého těsta.
3) Nakonec můžeme přimíchat hrst rozinek nebo sušených brusinek.
4) Těsto vlijeme do vysypané formy a dáme péct do trouby na cca 45 - 60 minut. Pečeme dozlatova a kontrolujeme za pomocí kuchyňské špejle.
5) Hotového a vychladlého beránka opatrně vyklopíme z formy. Před podáním můžeme lehce poprášit moučkovým cukrem, udělat beránkovi oči z hřebíčku či mu uvázat kolem krku mašličku.
Krásné Velikonoce, Krysy!
Tipy a triky:
Do beránka může přidat na co budete mít chuť, my přidali brusinky a rozinky, ale lze přidat třeba i trochu holandského kakaa.
Důležité je beránka důkladně vymazat a vysypat, aby se nám ho podařilo nakonec z formy vyklopit, pokud by to nešlo, doporučujeme ještě lehce oddělit od horních okrajů formy.
Vzhledem k různým tvarům a velikostem forem, budete nejspíše muset přizpůsobit množství těsta, my použili 25 cm keramickou formu. Musíme počítat s tím, že těsto trochu nabude a forma by tedy neměla být plná až po okraj, aby těsto nepřeteklo.
Komentáře
Okomentovat