Bezlepkové Lívance


Tradiční české lívance v bezlepkové variantě.


Ingredience:
1/2 balení sušeného droždí
1 lžíce cukru krupice
300 g bezlepkové směsi
500 ml mléka
2 vejce
1 lžička citrónové kůry
špetka soli

Postup:
1) V 50 ml vlažného mléka rozmícháme 1 lžíci cukru, 1 lžíci bezlepkové směsi a 1/2 balení sušeného droždí. Promícháme a necháme v teple vyběhnout.

2) Do 450 ml vlažného mléka prosejeme 300 g bezlepkové směsi společně s 1 lžící sušené citrónové kůry (případně čerstvě nastrouhané z chemicky neošetřeného citronu přisypeme po prosetí mouky), 2 vejci a špetkou soli. Mícháme dokud nám nevznikne jednolité těsto.

3) Vyběhnutý kvásek přimícháme do těst a řádně promícháme. Necháme na teplém místě kynout 1 hodinu (minimálně 30 min).

4) Po vykynutí si rozpálíme pánev a jednotlivé "komůrky" na lívance postupně vymazáváme olejem či máslem (olej je lepší, protože se bude méně připalovat) a jednotlivé dávky dáváme smažit na pánev, nejlépe za pomoci polévkové lžíce. Smažíme po obou stranách, dokud nejsou obě strany krásně zlatavé. 

Dobrou chuť krysy!

Tipy Triky:
Tento recept jsme původně hledali na internetu, což ale ve finále byla špatná volba, jelikož se recept liší od receptu. Nakonec jsme se obrátili na staré dobré normy teplých pokrmů, podle kterých jsme vařili na střední škole. Byl ve finále opravdu nejlepší.
Jako topping můžete použít v podstatě cokoliv. Jdou na sladko i na slano. Sami spíše preferujeme tu sladkou variantu, asi to máme spojené se vzpomínkami na dětství a nejlepší vůbec je kombinace sladkého a kyselého. Takže povidla a kysaná smetana nebo tvaroh jsou úplně nej kombinace. Osobně jsem zkoušel i variantu se skořicovým cukrem a tu můžeme také doporučit.

Komentáře