Bezlepkový Avokádový Minidortík - Lidl Challange 2016


Minulý rok jsme se sice této soutěže neúčastnili, avšak tento rok nás to velmi lákalo. Chtěli jsme připravit něco jiného, než běžné pečené dortíky, zákusky či podobné věci. Proto jsme také zabrousili do oblasti Veganské a tak trochu i Raw kuchyně.
Zadání bylo vymyslet originální recept na téma „Velikonoční vajíčko“ s ingrediencemi zakoupenými pouze v prodejně Lidl.

Ingredience:
(na dvě malé formy o průměru 7,5cm)
150 g sušených švestek
90 g mletých blanšírovaných mandlí
1 zralé avokádo
lžička citronové šťávy
3-4 lžičky třtinového cukru
cca 100g čerstvého (případně mraženého) ovoce – borůvky, maliny, …
50g čokolády (min. 50% kakaa)
1 lžička rostlinného oleje
6 ks celých mandlí
blanšírované mandlové plátky na ozdobu

Postup:
Korpus:
1) 30-60 min. před přípravou dortíku namočíme 150 g sušených švestek do vody. Jakmile jsou švestky dostatečně „nasáté“ slijeme zbylou vodu a rozmixujeme. Vznikne nám hutná lepkavá hmota.

2) Švestkovou hmotu přendáme do misky, přidáme 90g mletých mandlí a řádně promícháme. Těsto nám tím ještě více zhoustne a bude méně lepkavé.

3) Připravíme si formy (pokud nemáte vhodné formy lze udělat i jako dezert „do skleničky“). My jsme konkrétně použili tuto sadu:


4) Formy si postavíme na mělký talíř a do každé dáme přiměřené množství těsta, cca 1,5 cm vysoký korpus.

5) Ze zbylého těsta a celých mandlí tvarujeme vajíčka a to tak, že mandle bude uvnitř vajíčka obalená těstem.

6) Korpus i vajíčka dáme do lednice.

Krém:
7) Avokádo rozkrojíme na půl, vyjmeme pecku a lžící vydlabeme vnitřek. Vidličkou ho v misce utřeme v hladký krém. Zakapeme citronovou šťávou, osladíme třtinovým cukrem a opatrně vmícháme ovoce.

8) Ve vodní lázni rozpustíme nalámanou čokoládu, do které přidáme menší lžičku oleje.

9) Rozpuštěnou a trochu vychladlou čokoládou potřeme korpus a naneseme vrstvu avokádového krému s ovocem.

10) Vychlazená vytvořená vajíčka vyjmeme z lednice, polijeme čokoládou, posypeme rozlámanými plátky mandlí a ozdobíme jimi dortík. Dáme lehce vychladit do lednice a můžeme podávat.
Dobrou chuť!

Tipy Triky:
Z ovoce rozhodně doporučujeme borůvky v kombinaci se sladkým avokádem a švestkami je to dokonalé!
Konzumujte nejlépe do několika hodin, druhý den avokádový krém ztmavne a může se tak zdát nevzhledný.
Pozor na teplotu čokolády, pokud je příliš horká, tak vám jí pokrývané věci může rozpustit. 

Komentáře