Bezlepkový Jablečno-Zázvorový koláč s drobenkou


Zimní variace tradičního jablečného koláče ozvláštněná vyváženou chutí zázvoru a skořice.

Ingredience:
Těsto:
160 g Jizerky
110 g másla, při pokojové teplotě
1/2 lžíce cukru krupice
1/2 lžičky soli
3 lžíce studené vody
kukuřičná strouhanka (na posypání dna)

Náplň:

5 středně velkých kyselejších jablek
100 g cukru
1 lžíce skořice
1 lžíce čerstvě nastrouhaného zázvoru
2 lžíce bezlepkové směsi Jizerka
1/4 lžičky soli

Posyp/Drobenka:
100 g nasekaných vlašských ořechů
110 g hnědého cukru
115 g másla, při pokojové teplotě
160 g bezlepkové směsi Jizerka
1 lžíce čerstvě nastrouhaného  zázvoru
1/4 lžičky soli

Doba přípravy: 60 minut. Doba pečení: 60 minut, 175°C. Koláčová forma o velikosti 24 cm.

Postup:

1) 160 g Jizerky prosejeme s 1/2 lžičkou soli. Přidáme 1/2 lžíce cukru krupice, 3 lžíce vody a promícháme. Přidáme 110 g změklého másla a vypracujeme hladké těsto.

2) Těsto zabalíme do potravinářské fólie a dáme odpočinout do lednice. Nejméně na 20 minut, nejlépe na 1 hodinu.
3) Náplň připravíme nakrájením jablek na čtvrtiny (zbavených jadřinců) a čtvrtiny následně na tenčí plátky pro zachování nejvíce šťávy a tím i chuti. Aby nám jablka neztmavly, tak je můžeme postříkat citrónovou šťávou (není to však až tak nutné, jelikož nebudou po dopečení zrovna vidět a i tak ztmavnou).

4) Nakrájená jablka posypeme 100 g cukru krupice, přidáme 1 lžíci skořice, 1 lžíci čerstvě nastrouhaného zázvoru, 2 lžíce Jizerky a 1/4 lžičky soli. A promícháme, aby se nám jablka obalila ve směsi.
5) Odpočinuté těsto vyndáme z lednice a rozválíme mezi dvěma kusy potravinové fólie na velikost o něco větší než koláčová forma. 
6) Formu vymažeme máslem a vysypeme moukou. Vyválené těsto zbavíme horní vrstvy potravinové fólie (spodní necháme pro lepší manipulaci). Formu obtiskneme na vyválené těsto a obrátíme. Odstraníme potravinovou fólii a přebytečné kousky těsta. Těsto vmačkáme do formy a případné nedostatky opravíme odkrojeným těstem.
7) Těsto ve formě propícháme vidličkou a posypeme cca 2 lžícemi kukuřičné strouhanky. Nasypeme na něj připravenou jablečnou směs, rovnoměrně rozprostřeme a dáme na chvíli do lednice.
8) Mezitím si připravíme si drobenku: 160 g Jizerky smícháme se 115 g změklého másla, 110 g hnědého cukru, 100 g vlašských ořechů nasekaných nahrubo, nastrouhanou cca 1 polévkovou lžíci zázvoru a ¼ lžičky soli. Vypracujeme drobenku.
9) Vyndáme z lednice a posypeme připravenou drobenkou.
10) Pečeme v troubě předehřáté na 175°C přibližně 60 minut, dokud není koláč na povrchu dozlatova až lehce hněda. 


Dobrou chuť Krysy!


Tipy Triky:
Posypání těsta ve formě kukuřičnou strouhankou je velmi důležité a v originálním receptu nebylo vůbec zmíněné. Bez toho Vám jablka pustí šťávu a tím spodní těsto úplně "rozblemcají" a to by pak ve finále zkazilo celý koláč. Prakticky to platí pro jakékoliv ovoce, které pouští více šťávy. Vždycky použijte do směsi nebo na dno těsta kukuřičnou strouhanku (či jinou pokud takovou máte k dispozici).
Stejně jako u štrúdlu platí, že jablka je lepší krájet, nežli strouhat. Jakmile je totiž strouháme, tak pustí sami o sobě hodně šťávy a výsledkem je pak spíše suchý pokrm. 

Komentáře