Bezlepkový Dort Red Velvet


Chutný, neobvyklý, na pohled krásný, ale také trochu náročnější na přípravu. To je dort Red Velvet. Červený korpus kontrastuje s bílou náplní a lehká chuť kakaa a másla se pojí s vláčnou chutí tvarohu a podmáslí.

Ingredience:
Korpus:
340 g bezlepkové směsi Jizerka
1 lžičky jedlé sody
1/2 lžičky soli
110 g másla, s pokojovou teplotou
200 g cukru
240 ml oleje
2 plnější lžíce kakaa holandského typu
5 větších vajec, s pokojovou teplotou
1,5 lžičky vanilkového aroma
1 lžička octa
tekutá či gelová červená potravinářská barva
240 ml podmáslí, s pokojovou teplotou

Cheesecaková náplň:
250 g plnotučného tvarohu, s pokojovou teplotou
70 g cukru
2 lžíce čerstvé citrónové šťávy
3 lžíce horké vody
2 lžičky želatiny v prášku
300 ml šlehačky

Poleva:
250 g plnotučného tvarohu, s pokojovou teplotou
60 g másla, s pokojovou teplotou
80 g moučkového cukru
1/4 lžičky vanilkového aroma

Doba přípravy: 45 minut. Doba chlazení: 3 hodiny. Pečení: 30 minut, 180 C. 

Postup:
Korpus:
1) Dvě stejně velké kulaté dortové formy (průměr cca 22 - 24 cm) si vyložíme pečícím papírem, či vymažeme a vysypeme Jizerkou. Předehřejeme si troubu na 180 stupňů.

2) V míse si smícháme suché ingredience - tj. 340 g Jizerky, 1 lžičku jedlé sody, 2 lžíce holandského kakaa a půl lžičky soli. Dáme zatím stranou.

3) V míse šleháme (el. šlehačem či robotem)  při vysoké rychlosti 110 g másla přibližně 2 minuty, přidáme 200 g cukru a šleháme další 2 minuty, dokud se nám s máslem nespojí. Přidáme 240 ml oleje a šleháme opět 2 minuty.



4) Oddělíme si z 5 vajec žloutky od bílků. Přidáme žloutky, 1,5 lžičky vanilkového aroma a šleháme na střední rychlost, dokud se nám směs nespojí.

5) Přidáme 1 lžičku octa a červené potravinářské barvivo. Zašleháme střední rychlostí do směsi. Množství barviva záleží na druhu a intenzitě, je potřeba přidávat postupně, než bude červená barva dostatečně intenzivní (my jsme používali gelové barvivo a přidali ho přibližně 3 lžičky).



6) Postupně po třetinách přidáváme suché ingredience, prokládáme 240 ml podmáslí a mícháme na nízkou rychlost, vždy tak, aby se suroviny spojily. Začínáme suchými ingrediencemi a také jimi končíme (tj. 1/3 suché, 1/2 podmáslí, 1/3 suché, 1/2 podmáslí a 1/3 suché). 

7) Z 5 bílků a špetky soli umícháme tuhý sníh, který překládáním opatrně přimícháme do připravené směsi. Tu rozdělíme rovnoměrně do připravených dortových forem a dáme péct přibližně na 30 minut.

Náplň:
8) Jakmile máme korpus dopečený a vychladlý, tak jej zarovnáme za pomocí dlouhého nože a odkrojené části dáme stranou. Použijeme je na ozdobu. Dortovou formu si vyložíme potravinářskou fólií. Nyní můžeme začít připravovat náplň. 

9) Za pomoci elektrického šlehače či robota mixujeme 250 g plnotučného tvarohu a 70 g cukru, dokud se nám nespojí. Přidáme 2 lžíce čerstvé citrónové šťávy a opět promícháme. Stranou si ušleháme 300 ml šlehačky.



10) V malé misce smícháme 2,5 lžičky želatiny v prášku s 3 lžícemi horké vody a pomocí vidličky mícháme, dokud se nám želatina nerozpustí. Ihned přidáme do směsi a lehce šleháme, aby se nám želatina se směsí spojila. Přidáme šlehačku a pomocí špachtle citlivě smícháme.



11) Do formy opatrně vložíme jednu polovinu korpusu a na ní rozetřeme polovinu připravené náplně. Položíme druhou polovinu, lehce přimáčkneme, přidáme zbytek náplně a rozetřeme do rovna. Dáme na alespoň 3 hodiny, ale nejlépe přes noc tuhnout do lednice.



Poleva:
12) V míse za pomoci elektrického šlehače či robota mícháme 60 g másla a 250 g plnotučného tvarohu, dokud se nám nespojí. Přidáme 1/2 lžičky vanilkového aroma a 80 g moučkového cukru a opět šleháme.



14) Vyndáme dort z lednice opatrně vyjeme z formy, opatrně sundáme fólii a přendáme na talíř či dortový podnos. Nyní naneseme připravenou polevu na dort a rozetřeme rovnoměrně po vrchu a stranách (nejlépe pomocí dlouhého hladkého nože a snažíme se při aplikaci spíše otáčet talířem s dortem než hýbat nožem).



15) Ze zbytků korpusu vyrobíme ozdobu na vrch dortu, tak, že jej rozdrobíme po obvodu dortu. Pro dodatečný zasněžený efekt můžeme ještě lehce poprášit moučkovým cukrem. Před podáváním uchováváme v lednice.




Dobrou chuť, Krysy!

Tipy a triky:
Pozor na to jaké použijete vanilkové aroma! Aby jste nedopadli jako my při připravě "polevy", kdy přidání tekutého vanilkového aroma, nám způsobilo zřídnutí celé polevy a tak jsme ji dělali znova... Doporučujeme použít gelové aroma nebo nejlépe domácí vanilkový cukr.
Doporučuji si vyndat suroviny dopředu, protože by měli mít optimálně všechny stejnou pokojovou teplotu.
Pokud máte možnost je doopravdy lepší použít dvě formy nebo péct korpus na dvakrát, nemá pak tendenci tolik spadnout a je nadýchanější. 

2 komentáře:

  1. Anonymní15:48

    Bud se mi to jen zda, ale dort me prijde zdrcli. Mirka

    OdpovědětVymazat
  2. Anonymní15:53

    Tedy zdrcly. Promiňte. Mirka

    OdpovědětVymazat