Thajská kuřecí polévka - Bezlepková


Thajskou kuchyní inspirovaný pokrm plný vyvážených, exotických chutí.

Ingredience:
4-5 porcí
2 střední mrkve
1 střední paprika
svazek jarní cibulky
1 střední červená cibule
2 stroužky česneku
1-2 limetky
Kuřecí prsa 800g 
Sojová omáčka (Bezlepková Maggi) dle chuti
300 ml zeleninový + kuřecí vývar (bujón) dohromady
Špetka chilli
Špetka kari
Sůl
Pepř
1 Plechovka kokosového mléka
Mletý zázvor na dochucení
Rýžové nudle Lucka

Postup:
1) Jarní cibulku nakrájíme na kolečka. Červenou cibuli a česnek nakrájíme na plátky. Papriku, mrkev, a kuřecí prsa nakrájíme na nudličky

2) Na pánvi Wok rozpálíme olej a dáme smažit mrkev, dokud nám nezačne lehce zlátnout. Přidáme papriku a opět smažíme dokud i paprika nezačne chytat barvu.
3) Přidáme jarní cibulku, šalotku a česnek . Opět smažíme dokud nám cibule nezačne chytat lehce barvu. Pozor aby česnek nezačal hnědnout, zhořkl by.

4) Přidáme kuřecí nudličky, zastříkneme sójovou omáčkou, osolíme, opepříme a přidáme špetku chilli, zastříkneme šťávou z limetky, nastrouháme kůru a opražíme, aby se nám maso zatáhlo.

5) Zalijeme horkým zeleninovým a kuřecím vývarem (případně horkým bujónem). Krátce povaříme.

6) Přilijeme Kokosové mléko, řádně promícháme a přivedeme prudce k varu. Pokud se vám polévka nezdá dostatečně polévková a chcete jí mít více tekutou, tak můžete přidat obyčejnou vodu nebo více vývaru. Povaříme maximálně 5 minut a stáhneme z plotny.
7) Dochutíme špetkou mletého zázvoru.

8) Mezitím si připravíme rýžové nudle. My zvolili značku Lucka. Dle návodu vaříme ve vařící vodě 4-6 minut (4 bohatě stačili)

9) Nudle vyjmeme a servírujeme dle jednotlivých porcí přímo v polévce. Můžeme ozdobit plátky limetky pro dochucení.
Dobrou chuť Krysy!

Tipy triky:
Receptů na thajskou kuřecí polévku je tam na internetu opravdu přes příliš. Mi neříkáme, že ta naše je ta nejsprávnější, ale poté co jsme si ji uvařili a ochutnali, tak můžeme říct že je jedna z nejlepších. Byli jsme inspirování na jednom pražské food festivalu nevšedních chutí polévek. Tam byla tato polévka nabízena ještě s citronovou trávou. Ta se nám ale v tomto ročním období jen špatně shání v takové kvalitě, jakou bychom chtěli. 
Maso nevařte příliš dlouho, bylo by pak tužší a sušší. 
Pokud chcete chuť opravdu intenzivní, tak doporučujeme použít dvě limetky a více limetkové kůry. Nemáme to ozkoušené, ale limetka v této verzi byla opravdu jen stínem chuti. To ale naopak hrálo velmi dobře dohromady s ostatními chuti.
Pokud máte kokosovou chuť velmi rádi, tak doporučujeme do oleje hned na začátku přidat trochu aromatizovaného kokosového oleje.
Jak název napovídá, je to opravdu polévka, ale velmi hutná a velmi dobře nasytí, jako většina asijských polévek, takže po této polévce neplánujte žádné další jídlo. Tomu by také mělo odpovídat množství tekutiny, i když taky je to spíše na Vašich vlastních preferencích.



Komentáře