Bezlepkový Snídaňový Power-Bar



Zdravá a energií nabitá svačinka nebo snídaně. Skvělý start do nového dne bez všech možných nezdravých přídavků jako je rafinovaný cukr, ztužený tuk a podobné. Samo sebou neobsahuje ani lepek a tentokrát ani laktózu.

Ingredience:
130 ml panenského kokosového tuku
130 ml medu
100 g sušených datlí bez pecek
1 větší banán
1 a 1/2 lžičky skořice
1/3 lžičky čerstvě nastrouhaného (případně mletého) muškátového oříšku
1/2 lžičky soli
200 g bezlepkových ovesných vloček
100 g namletých mandlí
100 g vlašských ořechů
50 g slunečnicových semínek


Postup:
1) Předehřejeme si troubu na 170 stupňů a vyložíme si menší (přibližně 26 x 20 cm) a vyšší plech pečícím papírem.

2) V menším hrnci (rendlíku) si rozpustíme 130 ml medu a 130 ml panenského kokosového tuku. Až bude vše rozpuštěné, promícháme a necháme trochu zchladnout.

3) Přelijeme si med a kokosový olej do mísy a přidáme, stranou rozmačkaný, větší banán a 100 g na kousky nakrájených datlí, promícháme.


3) Přidáme 1/3 lžičky muškátového oříšku, 1 a 1/2 lžičky skořice a 1/2 lžičky soli a promícháme. Postupně přimícháváme zbývající ingredience, tj. 200 g ovesných vloček, 100 g mletých mandlí, 50 g slunečnicových semínek a 100 g vlašských ořechů, které předtím lehce podrtíme v ruce.


4) Naposledy důkladně promícháme a poté přendáme do připraveného plechu, kde srovnáme do jedné vrstvy.

5) Pečeme 30 minut při teplotě 170 stupňů.

6) Po upečení vyjmeme z trouby, necháme vychladnout a můžeme krájet na jednotlivé "tyčky" tzv. bary (my zvolili spíše formu čtverečků). 


Dobrou chuť, Krysy!

Tipy a triky:
Pokud nemáte plech vhodných rozměrů (tak jako momentálně my), můžete si pomoci např. tak, že si vezmete klasický plech a přibližně v polovině je přehradíte pomocí pečícího papíru a opřete o zavařovací sklenice.
Pokud by se Vám zdálo, že hmota je příliš sypká po smíchání všech ingredienci, tak přidejte ještě jeden, případně trochu více medu. Nám se ve výsledku trochu sypali. Původně je recept z youtubového videa od Jamieho Olivera, ale video bylo zmatečné. Ve video verzi totiž říkali určité poměry a pak v popisu psali zase jiné.
Kokosový olej se v současné době považuje za velmi zdravý, ale opatrně! Všeho moc škodí jak jedno krásné české přísloví říká. Pestrá strava je stále nejdůležitější. Pro nás bezlepkáře to platí o to víc.

Komentáře