Porovnávací test bezlepkových těstovin



Jelikož se trh s bezlepkovými potravinami stále rozvíjí, což je pro nás bezlepkáře jedině k dobru, ať již kvůli tomu že je to trendy nebo tím, že je nás ze zatím nevysvětlených důvodů čím dál víc, tak nás napadlo pro Vás tentokrát otestovat značky bezlepkových těstovin.

Pro tento test jsme se rozhodli pro test těstovin typu Fusilli. Vypadá to, že je snad každá značka vyrábí. Také musíme říct, že již na začátku jsme jednu značku z výběru odstranili. Jedná se o značku Schär, Pasta ai cereali. Jedná se o bezlepkové, celozrnné fusilli. Tato značka patří sama o sobě mezi drahé a ještě k tomu máme již nějaké zkušenosti s celozrnnými těstovinami a můžeme říct, že tyto těstoviny je lepší si užít samotné s olivovým olejem, sušenými rajčaty a trochou česneku, jinak ale jejich chuť příliš přebíjí jakoukoliv jinou omáčku a cenou se pro nás nevyrovná výkonu (a našemu běžnému použití).



Značky které jsme pro test vybrali jsou následující:
Risolino - rýžové (tapiokový škrob)
Tesco - Free Form - řýžovo-kukuřičné
Sam Mills - Pasta d'oro - kukuřičné
Riso Scotti - rýžovo-kukuřičné

Ceny Fusilli těstovin, v době kdy jsme je koupili, se pohybovali následovně:
Risolino - 300 g - 31.90,-
Tesco - 500 g - 44.90,-
Sam Mills - 500 g - 39.90,-
Riso Scotti - 250 g - 49.90,-

Všechny těstoviny jsme uvařili dle návodu a ochutnali jak samotné, tak s různými omáčkami (bolognese, carbonara, a jako český příklad guláš). Došli jsme k následujícím závěrům

Těstoviny Risolino:
Měli nejsilnější skus, neboli al dente. Pokud tedy máte rádi, když Vaše těstoviny v ústech při skousnutí cítíte a nemáte z nich hned kaši, tak jsou pro Vás ideální. Chuťově nejsou výrazné tak, aby narušovali případnou k nim servírovanou omáčku ba dokonce naopak mohou vizuálně mnohé omáčky výborně doplnit svou světlou barvou. Nezapomeňme, že jíme také očima. Tyto těstoviny jsou ale také hlavně 100% rýžové, takže pokud Vám kukuřice z jakéhokoliv důvodu vadí, tak jsou tyto těstoviny pro Vás ideální.
Chuťově se velmi hodí k sýrovým omáčkám, dobré na sladko, průměrně k rajčatovým a 

Těstoviny Tesco:
Pro nás bylo největším překvapením nalézt bezlepkové těstoviny značky Tesco mezi bezlepkovými potravinami. Al dente mají obyčejné, spíš žádné pokud je vaříte o něco déle než na obalu uvedeno (8 minut). Chuť je neutrální s lehkým nádechem kukuřičné mouky. Vizuálně jsou barvou téměř k nerozeznání od běžných těstovin.
Chutí se velmi hodí k rajčatovým, dobré jsou na sladko, méně k sýrovým či pokrmům s málo výraznou chutí jako takovou (olivový olej, česnek, sušená rajčata apod)

Těstoviny Sam Mills:
Opět al dente stejné jako u Tesco těstovin, žádné silné. Vizuálně žlutější než ostatní značky, což se může u nějakých pokrmů také hodit. Chuťově jsou silně cítit po kukuřici a to nemusí všem vyhovovat. 
Chutí se hodí spíše k výraznějším omáčkám jako je boloňská, případně mořské plody. Na sladko nám připadalo že se vůbec nehodí vůbec.

Těstoviny Riso Scotti:
Nejdražší v našem testu. Jestli za to stojí ale budete muset posoudit sami. Al dente mají průměrné jako předešlé značky. Chuťově extrémně neutrální, tím chceme říct, že neměli vůbec žádnou chuť. Ano, hodí se pokud Vaši strávníci jsou velmi vybíraví či pokud servírujete pokrm s těmi nejjemnějšími chutěmi, nás však tato značka, hlavně asi kvůli poměru cena "výkon", vůbec neuchvátila. Na sladko by byli velmi dobré.

Závěr:
Na závěr můžeme říct, že není žádného stoprocentního výherce, ostatně jako ve všem. Ten má rád to a ten zas tohle (i když původní písnička od Jana Wericha je tak trochu jinak) a každý máme preference někde jinde. Snad Vám i tak tento krátký článek alespoň trochu pomůže při hledání těch správných těstovin pro Vás či k Vašemu pokrmu. Jako výherci se v tomto ohledu můžeme považovat my. Před pár lety jsme byli rádi, když jsme v obchodě našli alespoň jednoho výrobce bezlepkových těstovin a to ještě k tomu za nekřesťanské peníze. Nyní máme výběr jako nikdy předtím a můžeme doufat v ještě lepší časy. Tedy alespoň podle toho, jak se současný trh a trendy vyvíjí.


Komentáře