Domácí Margot


Tradiční česká sladkost s rumovým aroma a chutí, kterou snad každý zná. Ve "zdravější" variantě.

Ingredience:
Tyčinka:
80 g Vlašských ořechů
20 g Lískových oříšků
10 g Mandlí 
10 g brusinek (nejlépe célé, sušené)
100 g kokosu
50 g med
40 g kokosový tuk
3 pl rum (můžeme nahradit 1 čajovou lžičkou rumového aroma)

Poleva:
200 g čokolády na vaření

Postup:
1) 50 g kokosového tuku dáme rozpustíme v rendlíku, přidáme 40 g medu a mícháme dokud se nám tekutiny "nespojí". Přidáme 3 polévkové lžíce rumu (Tuzemáku) a špetku rumu. Dle vlastních preferencí krátce povaříme abychom se zbavili alkoholu, případně přidáme rum teprve po sundání z plotýnky pro zanechání alkoholového aroma. necháme lehce vychladnout (aby nás směs nespálila na dotek).

2) 80 g vlašských ořechu, 20 g Lískových oříšků, 10 g mandlí 10 g brusinek a 100 g kokosu dáme rozmixovat na co nejjemněji. (buď v robotu nebo přímo v mixéru)

3) Rozmixovanou směs přesypeme do misky, zalijeme zchladlou směsí tuku, medu a rumu a propracujeme. 

4) Tvarujeme tyčky, koule či jiné tvary dle vlastních preferencí. Osobně bychom doporučovali velikost a tvar normálních Margot tyčinek. Nezapomeňte zvolit správnou podložku. Po ztuhnutí jdou například od talířů tyčky špatně odlepovat. Dobré je zkusit použít pečící papír.

5) Na polevu rozpustíme čokoládu na vodní lázni (můžeme přidat máslo, pokud se nám směs zdá příliš tuhá ale pozor, to má pak vliv na stálost polevy za pokojové teploty).
Případné návrhy na techniku polevy necháme v tipech trikách. 

6) Před servírováním můžeme nakrájet na plátky.



Dobrou chuť Krysy!

Tipy Triky:
Toto je poprvé, co jsme tento recept zkoušeli. Margotku máme velmi rádi, ale ty všemožná aditiva uvnitř už méně. Plus ztužené tuky, hlavně ten palmový, jsou peklo pro naše těla i životní prostředí.

Poleva: Nejprve jsme máčeli spodní stranu tyčinek, kladli spodem vzhůru na mřížku a dáme nejlépe do mrazáku na chvilku ztuhnout. Jakmile nám čokoláda ztuhne, tak můžeme pokrýt zbytek tyčinky čokoládou. Je třeba trochu spěchat, aby se nám tyčinky nerozpadli.
Když se ale na tento postup poohlédneme zpět, tak nebyl nejspíš nejlepší. Pro lepší vzhled jsme měli zvolit obrácenou metodu, nejdříve tyčinky polévat čokoládou, aby měli rovnoměrnou polevu a až potom dodělat spodek.

Složení pravé Margot, které jsme našli na internetu, je následující:
cukr, sójová mouka, glukózový sirup, částečně ztužený rostlinný tuk (palmový), tristearát sorbitolu, palmový olej, kakaový prášek, sušená syrovátka, aromata, kakaová hmota, glycerol, sušené mléko, kakaové máslo, lecitiny, polyglyceropolyricinoleát, fruktózový sirup, invertasa, lískové ořechy, vlašské ořechy, mandle, višně, brusinky, jahodový prášek, ovocné pyré - višeň, jahoda, borůvka; šťávy z koncentrátu - banán, borůvka, jahoda, višeň, kokos, alkohol, jedlá sůl, sušené vaječné bílky, rostlinný koncentrát - černá mrkev, sladké brambory, ředkev, jablko, třešeň; rostlinný extrakt - kurkuma, kopřiva, špenát, paprika.
Je to zajímavý mix, který by šel sice replikovat, ale s náklady, které by byli pro malou spotřebu prostě neúnosné. Proto jsme museli recept trochu okleštit a určitě ho ještě budeme pilovat a po vylepšení určitě budeme ještě sdílet.
Toto složení jsme našli pod následujícím odkazem: http://www.zdravapotravina.cz/tycinky/margotka-nestle-2

Co se složení náplně týče, tak chceme ještě ozkoušet přidat sójovou mouku (či něco podobného) a sušené mléko. Uvidíme jaký to bude mít vliv na chuť a strukturu.
Je zajímavé, že po rozpuštění čokolády a následného ztuhnutí, si čokoláda neudržela takovou stabilitu jakou jí má originálně. Pokud jsme margotku nechali při pokojové teplotě, tak poleva začala být docela mazlavá.

Komentáře

  1. Anonymní11:42

    Dobrý den, zkuste čokopolevu s přidáním Omegy nejlépe té na polevy. Myslím, že poměr je 2 díly čoko a 1 díl omegy, nejlépe nejdřív rozpustit omegu ve vodní lázni a do ní pak naházet čokošku. Roky nepoužívám na cukroví nic jiného, čokoláda je pak krásně lesklá.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat