Carbonara - omáčka na těstoviny


Pravá, italská, přirozeně bezlepková omáčka (při použití správného sýra i bezlaktózová) omáčka na pastu či spaghetti dle světoznámého kuchaře Jamieho Olivera.

Ingredience:
cca 4-5 porcí
500 g anglické slaniny v celku
6 vajec
5 lžic sýru parmezánového typu
Sýr parmezánového typu na posypání.

Doba přípravy cca 10 minut

Postup:
1) Anglickou slaninu nakrájíme na menší kostky. 

2) Těstoviny (my použili bezlepkové Fusilli) dáme dle návodu vařit do osolené vody. Je dobré si vaření naplánovat tak, aby v moment, kdy se nám dovaří těstoviny, byly i ingredience na omáčku hotové. Máji se smíchat když je slanina i pasta ještě horké, aby se omáčka správně spojila, ale současně neuvařila.

3) Slaninu dáme smažit na rozpálené pánvi s trochou olivového oleje na nejvyšší stupeň a nejlépe přikryjeme sítem (slanina při smažení prská). Necháme za občasného zamíchání smažit.

4) Mezitím si umícháme omáčku. 4 vejce rozklepneme do mističky a ze 2 zbylých vajec použijeme pouze žloutky. Přisypeme cca 5 lžic nadrceného sýru parmezánového typu. My použili značku Grand Moravia.

5) Jakmile je slanina vypražená a těstoviny hotové sundáme obojí z ohně, vodu slijeme, těstoviny přidáme ke slanině (pokud se nám slanina zdá že pustila příliš tuku, tak ho můžeme za pomocí papírové utěrky odsát, ale opatrně! Tuk bude velmi horký) a nakonec zalijeme směsí vajec a sýra.

6) Řádně promícháme. Jak jsou těstoviny a slanina horké, tak již není třeba žádné další tepelné opracování, vajíčka se nám takto uvaří a neměli bychom se salmonely bát. 

7) Servírujeme posypané sýrem parmezánového typu. Nejlépe použijte ten, který jste použili v omáčce. 

Tipy Triky:
Někdo by mohl říct, že pravé Carbonara jsou jen s pravým parmezánem, ale sýru parmezán se říká jen kvůli tomu, že pochází (tak jako například Champagne nebo Cognac) z určité oblasti. Na kvalitě neuberete použitím například námi vybrané Grand Moravia značky, či podobné. Přímo v receptu je dokonce zmíněn sýr Pecorino. Ten máme velmi rádi, ale cenově se pohybuje velmi vysoko.
My použili těstoviny Risolino, mají tvrdší skus a barva nakonec skvěle ladila s carbonarou a skvěle i chutnala.
Ve snad každé "italské" restauraci (dokonce i Colloseum, kteří si hodně hrají na pravou italskou kuchyni) používají jako součást tohoto receptu smetanu, snad aby nahradili vejce, či nepoužití sýra? Každopádně tento originální recept je opravdu bez smetany. Dokonce i sám Pohlreich to v jednom ze svých dílů zmiňoval. 
Tento recept je opravdu rychlovka, kaloricky a výživově sice není nejlépe vyvážený, ale když člověk spěchá a má chuť na něco plnějšího, tak tohle je ideální volba.
Originální video, ze kterého tento recept máme, naleznete zde.

Komentáře