Bezlepkový Čokoládový koláč se slaným karamelem


Sladký dezert s nevšední kombinaci sladkého a slaného s čokoládovým finišem.

Ingredience:
Korpus:
160 g bezlepkové směsi Jizerka
30 g mletých mandlí
30 g kakaa holandského typu
50 g cukru
1/4 lžičky soli
110 g másla
1 lžička vanilkového aroma
1 větší vejce
2 lžíce studené vody

Slaný karamel:
200 g cukru
90 ml smetany na šlehání
45 g másla
3/4 lžičky soli

Čokoládová náplň:
270 g hořké čokolády (nejlépe 70% obsah kakaa)
270 ml smetany ke šlehání

Počet porcí: 8 - 12. Doba přípravy: 45 minut (+ 6 hodin na vychladnutí). Doba pečení: 25 - 30 minut, 180 stupňů. 

Hrubozrnná mořská sůl na ozdobení

Postup:
1) Ve větší míse prosejeme 160 g Jizerky s 30 g holandského kakaa. Přidáme 30 g mletých mandlí, 50 g cukru a 1/4 lžičky soli.



2) Přidáme 110 g másla nakrájeného na kostičky a zapracujeme např. pomocí vidličky.



3) Přidáme 1 vejce,1 lžičku vanilkového aroma a dle potřeby 1 - 2 lžíce studené vody, zpracujeme do kompaktního těsta - koule, kterou poté lehce rozplácneme, zabalíme do potravinářské fólie a dáme alespoň na 30 minut do lednice vychladnout.



4) Koláčovou formu vymažeme máslem a vysypeme moukou. Vychladlé těsto na korpus rozválíme mezi dvěma potravinářskými fóliemi, tak aby bylo o cca 2 cm větší než je koláčová forma.

5) Těsto překlopíme do formy a dorovnáme tak, aby nám všude přilnulo k formě. Odřízneme přebytečné okraje a spodní část propíchneme na několika místech vidličkou.



6) Troubu si předehřejeme na 180 °C. Vychlazený korpus vyložíme listem pečícího papíru a nasypeme vrstvu rýže (aby se nám těsto nenafouklo při pečení). Pečeme 15 minut, poté vyndáme pečící papír a rýži, a pečeme dalších 10 - 15 minut.



7) Zatímco nám chladne korpus tak si připravíme karamel. Do menšího hrnce/pánve se silným dnem dáme 200 g cukru a na nejvyšším stupni (velkém ohni) necháme cukr rozpustit dokud nám nezačne karamelizovat (tmavnout). 

8) Sundáme z plotýnky a přimícháme část smetany na šlehání. Vrátime na plotnu a mícháme. Postupně přidáváme a mícháme stejným postupem, dokud není všechna smetana přidána a karamel spojený. Nakonec důkladně vmícháme 3/4 lžičky soli a 45 g másla.

9) Karamel ihned nalijeme do korpusu a dáme na 3 - 4 hodiny vychladnout do lednice.



10) Jakmile nám karamel ztuhne, tak si můžeme připravit čokoládovou polevu/náplň. 270 g hořké čokolády nalámeme do mísy či hrnce. 270 ml smetany ke šlehání ohříváme na plotýnce dokud se nám při okrajích nezačne vařit. Čokoládu přelijeme smetanou.

11) Necháme přibližně 1 minutu odstát a poté mícháme dokud se nám čokoládu úplně nerozpustí a nespojí se smetanou. Nalijeme na karamel a dáme opět do lednice na 2 - 3 hodiny vychladnout.



12) Před podáváním dozdobíme posypání trochou hrubozrnné mořské sol.

Dobrou chuť, Krysy!



Tipy a triky:
Pokud chcete urychlit proces chladnutí, tak doporučujeme využít mrazák. Pozor ale! Karamel hodně ztuhne a poté je lepší nechat koláč chvíli stát při pokojové teplotě, aby karamel povolil. 
Tak či tak je lepší koláč mít v ledničce, kvůli kombinaci čokolády a šlehačky.
Se solí buďte opatrní. Jakmile to přeženete, tak to chuť hodně ovlivní a nemusí to být to pravé "karamelové".
Osobně nám také připadalo, že takto by se dal výborně udělat takový rychlo pařížan (pařížský dort). Stačí jen vyřadit karamel a zvětšit množství čokolády se smetanou a máme hotovo.

Komentáře

  1. Anonymní12:07

    Ahoj, v první řadě bych chtěla poděkovat za recept, který se nakonec povedl!

    Dále přidám moje postřehy z pečení.. Korpus bez problému.. Jen karamel mi dal zabrat! Nakonec jsem ho udělala podle jiného receptu, který radil k rozpuštěnému cukru přidat více másla a nakonec více smetany (tu jsem navíc ohřála, takže nikde nic neprskalo). Dělala jsem ho na středním stupni, aby se mi zbytečně nespálil.
    Čokolády na polevu je v úvodu receptu psáno 270g a v receptu 200g. Dala jsem tedy "jen" 200g, ale i tak jsem polevu nakonec nepoužila všechnu a pro příště si myslím, že by bohatě stačilo 100g ;-)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat