Bezlepkový Quiche - Bulharský


Recept na slaný, zeleninovo-sýrovo-masový koláč inspirovaný bulharskou kuchyní.

Ingredience:
Těsto:
100 g pohankové mouky
100 g bezlepkové směsi Jizerka
80 g másla
80 ml vody

Náplň:
180 g feta sýr (pevného obsahu)
200 g kysaná smetana
200 g tvrdého sýru (typu gouda)
1/2 cukety
200 g rajčat
200 g královské slaniny (nejlépe v celku)
2 žloutky
špetku rozmarýnu
provensálské koření
balsamikový ocet

koláčová forma o velikosti 24 cm

Postup:
1) 100 g Jizerky a 100 g pohankové mouky smícháme v misce. Přidáme 80 ml vody a lehce propracujeme. Přidáme 80 g změklého (nastrouhaného) másla a vypracujeme hladké těsto. Těsto dáme do lednice odpočinout minimálně na 20 minut, nejlépe na hodinu.

2) Půlku cukety nakrájíme na jemné plátky, vyskládáme na prkénko, lehce posolíme a necháme "vypotit" z obou stran (cuketa pustí tekutinu a bude po upečení křupavější a nerozmáčí těsto). 5-10 minut by mělo bohatě stačit. Vypuštěnou tekutinu otřeme nejlépe papírovou utěrkou.

3) 200 g cherry rajčat nakrájíme na půlky. Na rozpálenou pánvičku rajčata naskládáme rozkrojenou částí (bez oleje) a necháme opéct. Cukr v rajčatech by měl zkaramelizovat a tím ještě zlepšit chuť rajčátek. Zastříkneme balsamikovým octem a necháme vypéct. 

4) Rajčátka sundáme z pánvíčky a dáme stranou.

5) 200 g na kostičky nakrájené slaniny, můžeme na stejné pánvičce jako rajčátka, opražíme a okořeníme provensálským kořením a špetkou rozmarýnu. Necháme lehce vypéct. Přendáme na síto a přebytečný olej necháme okapat.

6) Do mísy nastrouháme 200 g goudy, nalámeme 180 g sýru Feta, přidáme 2 žloutky, 200 g kysané smetany a řádně promícháme.

7) Troubu předehřejeme na 180 °C.

8) Těsto vyndáme z lednice a rozválíme na cca 3-5 mm tenký plát o něco větší než je forma na quiche. Formu otiskneme o těsto, vytlačíme do formy a případné nedokonalosti v okrajích doplníme oříznutými kousky těsta.

9) Těsto propícháme vidličkou a dáme do trouby na cca 10 minut předpéct.

10) Slaninu přimícháme do mísy se sýry a řádně promícháme. 

11) Předpečené těsto vyložíme plátky vypocené cukety, nalijeme směs sýrů a slaniny a vyskládáme jednotlivá rajčata (je dobré udělat důlky a do nich rajčata vložit).

12) Pečeme 20-30 minut při 180 °C dozlatova.



Tipy Triky:
Recept je trochu složitější, co se týče postupu a jednotlivých kroků, ale vyplatí se to. Oproti standartnímu Francouzskému quiche je tento exotičtější a chutě v něm ještě více hrají.
Buďte opatrní s feta sýrem. Je opravdu slaný a pokud na slané jídla nejste zvyklí, tak by Vám nemusel chutnat, takže klidně ho dejte méně než více.
Cuketu můžeme před vyskládáním na předpečené těsto také případně lehce opéct na pánvi, aby byla po dopečení ještě křupavější.

Komentáře