Bezlepkové Zázvorové Cookies



Jemné a nadýchané  cookies s rafinovanou, ale ne štiplavou, chutí zázvoru, skořice a hřebíčku
 
Ingredience:
250 g Bezlepkové směsi Jizerka
2,5 lžičky mletého zázvoru
1 lžička mleté skořice
1 lžička mletého hřebíčku
2 lžičky sody na pečení
3/4 lžičky soli
140 g kandovaného zázvoru
2 vejce
100 g třtinového cukru
85 g medu
180 g másla
trocha cukru na "obalení" 

Doba přípravy: 25 minut (+ 1 hodina chlazení těsta). Doba pečení: 10 - 12 minut. Z této dávky budete mít přibližně 25 ks cookies.

Postup:
1) 140 g kandovaného zázvoru nakrájíme na jemno. Zázvor si poprášíme trochou Jizerky, kousky se nám tak nebudou lepit k sobě.



2) Do mísy prosejeme 250 g bezlepkové směsi Jizerka a přidáme i ostatní suché ingredience, tj. 1 lžička mleté skořice, 1 lžička mletého hřebíčku, 2,5 lžičky mletého zázvoru, 2 lžičky jedlé sody a 3/4 lžičky soli. A nakonec nakrájený kandovaný zázvor, vše promícháme.


3) Stranou v míse důkladně ušleháme 180 g másla společně s 100 g třtinového cukru (použijeme robot nebo elektrický šlehač). Přidáme 2 vejce a 85 g medu a šleháme dohladka.



4) Postupně přimícháváme suchou směs a šleháme dokud se nám vše důkladně nespojí. Přikryjeme potravinářskou fólií a dáme do lednice na 1 hodinu ztuhnout.


5) Předehřejeme si troubu na 180 stupňů a plech vyložíme pečícím papírem.

6) Na talíř si nasypeme trochu cukru (krystal či krupice). Vyndáme z lednice a pomocí lehce navlhčených rukou vyválíme kuličky přibližně o průměru 2,5 cm, které lehce obalíme v cukru a pokládáme na plech. Důležité je dávat kuličky dostatečně daleko od sebe, při pečení se hodně "rozplácnou", na plech běžných rozměrů se jich vejde maximálně 12 ks.

7) Dáme péct do předehřáté trouby na přibližně 10 - 12 minut. Cookies by určitě neměli být přepečené, spíše naopak lehce nedopečené.

8) Upečené cookies vyndáme z trouby i s pečícím papírem přendáme na mřížku a po pár minutách opatrně sundáme z pečícího papíru a necháme vychladnout.

Dobrou chuť, Krysy!


Tipy a Triky:
Je důležité počítat s tím, že se nám cookies opravdu hodně rozplácnou, tak abychom ve výsledku neměli hranaté cookies, jako optimální jsem nakonec shledali 12 kuliček na plech, s tím že jsou řady posunuté. 
Kandovaný zázvor můžete normálně koupit v obchodě, ale také si ho můžete vyrobit bez problémů doma, tak jako jsme to udělali my. Stačí koupit zázvor, který zbavíte slupky (škrabkou) a nakrájíte na plátky přibližně 3 mm silné. Poté dáte vařit na 30 minut do hrnce zázvor a menší množství vody (zázvor vařením ztratí trochu ze své štiplavosti, ale chuť mu zůstane). Vodu slijeme a případně můžeme dále využít. Poté vaříme přibližně dalších 30 minut v menším množství vody (ale tak aby byl zázvor ponořen) společně s cukrem (stejné množství jako je zázvoru), dokud nám nezačne zázvor hnědnout a být částečně průhledný. Jakmile máme dovařeno, tak rozložíme kousky zázvoru na pečící papír a necháme uschnout.
V původním receptu (zde), kterým jsme se inspirovali byla melasa, my jsme nakonec upřednostnili med, který není tak chuťově výrazný, i když to ve výsledku nejspíše má trochu vliv na strukturu výsledných cookies.


Komentáře