Ingredience:
375 g Bezlepkové směsi Jizerka
125 g cukru moučka
50 g medu
25 g tuku (máslo, sádlo, kokosový tuk)
2 vejce M (větší jsou lepší)
1/2 lžičky jedlé sody
1/2 kypřicího prášku
2 lžíce Koření na Medový perník od Kotányi (dle chuti i víc)
vejce na potření
Cukrová Poleva:
1 bílek
1 lžička citronové šťávy
200–300 g cukru moučka.
Postup:
1) 375 g Jizerky smícháme se 125 g cukru, půl lžičky jedlé sody a půl sáčku kypřícího prášku.
2) 25 g Tuku utřeme s 2 lžícemi Koření na Medový perník.
3) Do suchých ingrediencí přidáme 50 g medu, 2 vejce a 25 g tuku s kořením do nich nahrubo nastrouháme.
4) Těsto necháme ideálně pár dní uležet v lednici. Minimálně však přes noc, aby se aroma koření mohlo správně rozvinout.
5) Na pomoučeném (bezlepkovou moukou) plátu vyválíme cca 3 milimetry silný plát a vykrajujeme tvary dle libosti. Klademe na nízký plech vyložený pečícím papírem.
Postup:
1) 375 g Jizerky smícháme se 125 g cukru, půl lžičky jedlé sody a půl sáčku kypřícího prášku.
2) 25 g Tuku utřeme s 2 lžícemi Koření na Medový perník.
3) Do suchých ingrediencí přidáme 50 g medu, 2 vejce a 25 g tuku s kořením do nich nahrubo nastrouháme.
4) Těsto necháme ideálně pár dní uležet v lednici. Minimálně však přes noc, aby se aroma koření mohlo správně rozvinout.
5) Na pomoučeném (bezlepkovou moukou) plátu vyválíme cca 3 milimetry silný plát a vykrajujeme tvary dle libosti. Klademe na nízký plech vyložený pečícím papírem.
6) Perníčky pečeme v předehřáté troubě na 180 °C cca 7 minut.
7) Hotové perníčky zdobíme dle libosti. My jsme zvolil podobnou metodu jako u našich Čertovských cookies a to sice "cákance" čokolády. Vlastní fantazii se ale meze nekladou.
Krásné a chutné Vánoce!
Tipy Triky:
Perníčky je vždy dobré nechat ještě pár dní uležet, aby stihli změknout.
Jeden rok jsme ozkoušeli tip, kdy k nezměklým perníčkům se přidal toustový chléb, ten ale pro bezlepkáře není dobrým řešením a tak jsme namísto toho udělali vafle a ty k nim na hodinu hned po udělání dali. Perníčky byl hned krásně měkoučké!
Inspirováni jsme byli tímto receptem:
http://www.prozeny.cz/recepty/recepty-a-vareni/vanocni-cukrovi/30208-cesko-pece-cukrovi-s-prozenycz-bezlepkove-pernicky
Inspirováni jsme byli tímto receptem:
http://www.prozeny.cz/recepty/recepty-a-vareni/vanocni-cukrovi/30208-cesko-pece-cukrovi-s-prozenycz-bezlepkove-pernicky
Jako nechala bych si takovéhle perníčky samozřejmě líbit a nemusí na to být ani Vánoce. Nám většinou přes Vánoce zbydou, takže je dáváme do mrazáku. Ale tak je pak vytáhneme třeba když má přijet návštěva a musím říct, že je to docela fajn. ;-) Nedávno jsme sousedy hostili za to, že nám pomohli s prodejem rohové sedací soupravy, tak jsem zrovna vytáhla z mrazáku perníčky. ;-)
OdpovědětVymazat