Bezlepkové Marokánky


Kombinace chuti mandlí, ořechů a pomerančové kůry v domácích marokánkách je příjemným zpestřením mezi tradičními druhy vánočního cukroví. U nás jedno z nejoblíbenějších cukroví, které zmizí téměř hned.

Ingredience:
625 ml polotučného mléka
50 g másla
170 g cukru
1 ks vanilkového cukru
200 g kandované pomerančové kůry
30 g bezlepkové směsi Jizerka
100 g mandlí (nejlépe plátky)
100 g mletých vlašských ořechů
150 g čokolády na vaření či hořké čokoládové polevy

Doba přípravy: 45 minut. Doba pečení: přibližně 8 minut, 150 stupňů. Z této dávky budete mít přibližně 110 - 130 ks marokánek.

Postup:
1) Předehřejeme si troubu na 150 stupňů a vyložíme plechy pečícím papírem.

2) Do vyššího hrnce nalijeme 625 ml mléka, prosejeme 30 g Jizerky a důkladně metlou rozmícháme, aby nám nevznikly žmolky. Přidáme 50 g másla nakrájeného na kostičky, 170 g cukru a 1 vanilkový cukr. Na mírném ohni za stálého míchání přivedeme k varu a vaříme přibližně jednu minutu.
3) Stáhneme z plotýnky (směs by měla být relativně dost hustá) a přidáme 200 g kandované pomerančové kůry, 100 g mandlí a 100 g mletých vlašských ořechů. Opět důkladně promícháme.
4) Ihned za pomocí dvou kávových lžiček, které si máčíme ve vlažné vodě, děláme na připravené plechy kopečky. Kopečky by měli být přibližně o velikosti jedné lžičky a na plech se nám jich vejde při dodržování dostatečných odstupů (počítejte s tím, že marokánky se trochu rozplácnou do šířky) přibližně 20 ks.
5) Dáme péct do předehřáté trouby na přibližně 8 minut. Hotové marokánky by měli mít zlatavé až hnědé okraje, že jsou hotové zjistíme také tak, že jednu marokánku pomocí špachtle opatrně sundáme z plechu a otočíme, zespodu by měla být dozlatova až hněda a na dotek pevná.
6) Hotové marokánky vyndáme z trouby nechám přibližně 3 minuty vychladnout a poté opatrně pomocí špachtle sundáme z plechu do jedné vrstvy na rovnou plochu (nejlépe na pečící papír) a necháme úplně vychladnout.
7) Vychladlé marokánky si rozložíme na pečící papír. Ve vodní lázni rozpustíme 150 g čokolády na vaření či čokoládové polevy, a za pomocí štětečku či mašlovačky natíráme spodní část marokánek.
 8) Jakmile nám čokoláda ztuhne, můžeme je uložit do krabice nebo rovnou sníst.

Štastné a veselé, Krysy!

Tipy a triky:
Samozřejmě si přizpůsobte dávku sobě, protože se u nás jedná o jedno z nejoblíbenějších cukroví, děláme jej v poměrně velké dávce.
Je samozřejmě možné dávat do marokánek pouze mandle, ale nám se léty testovaní podařilo zjistit, že nám nejvíce chutná kombinace vlašských ořechů a mandlí 1:1. Co se týče mandlí nejlepší strukturu mají marokánky při použití plátků, ale lze použít i např. nudličky.
Opravdu klíčové je důkladné míchání mléka, cukru a mouky, protože se velice jednoduše přichytí ke dnu a připálí. Tato směs by měla být po uvaření docela hutná, neboť je tím co bude držet marokánky u sebe.
Když marokánky sundáváte z plechu a než vystydnou je opravdu lepší je rozložit do jedné vrstvy a na pečící papír, občas mají tendenci se trochu lepit k sobě.

Komentáře