Bezlepkový Mrkvový krém


Mrkvový krém, který vás překvapí celou plejádou chutí sladěných do vzájemné harmonie.

Ingredience:
1 střední cibule
Olej (dle chuti a preferencí)
1 kostka zeleninového bujónu
1 l vody
1 kg mrkve
1 l vody (případně 1 l zeleninového vývaru místo bujónu)
1/2 lžičky mletého koriandru
špetka římského kmínu
2 hřebíčky
1 lžička soli
špetka pepře
1/2 lžičky třtinového cukru
1 malé jablko
1 pomeranč
2 stroužky česneku
1,5 cm zázvoru
1 dl smetany na vaření
1 bobkový list
4 kuličky nového koření
malý kousek celé skořice
1 střední brambor
200 ml zakysané smetany

Doba přípravy: 40 minut. Doba vaření: 30 minut.

Postup:
1) Střední cibuli oloupeme a nakrájíme nahrubo. 1 kg mrkve očistíme a nakrájíme na kostičky (půl kolečka). 

2) Do většího hrnce dáme olej a rozpálíme. Přidáme cibuli a necháme zesklovatět.

 
3) Jakmile nám cibule zesklovatí, zalijeme 1 litrem vody a přivedeme k varu.


4) Jakmile se nám voda začne vařit postupně přidáme všechny zbývající suroviny: Nakrájenou mrkev, lžičku soli, špetku pepře, 1 kostku zeleninového bujónu, 1/2 lžičky třtinového cukru, špetku římského kmínu a půl lžičky mletého koriandru.

6) Důkladně omyjeme 1 pomeranč, z poloviny ostrouháme kůru, a z celého vymačkáme šťávu. Obojí přidáme do hrnce. 

7) Menší jablko oloupeme, zbavíme jadřince a nakrájíme na kostičky. Bramboru oškrabeme a nastrouháme na jemno. Opět přidáme obojí do hrnce.

8) Přibližně 1 cm zázvoru oloupeme a na jemno nastrouháme, 2 stroužky česneku oloupeme a prolisujeme. Obojí přidáme do hrnce. 


9) Zbývající koření, tj. 1 bobkový list, 4 kuličky nového koření, malý kousek celé skořice vložíme do čajového sítka na vaření a přidáme do hrnce.

10) Vaříme přibližně 25 minut nebo dokud nám mrkev nezměkne.

11) Po uvaření odstraníme sítko a pomocí ponorného mixéru (nebo mixéru) rozmixujeme dohladka. Přidáme 1 dl smetany na vaření pro zjemnění.


12) Servírujeme se lžičkou zakysané smetany na vrchu.

Dobrou chuť, Krysy!
  
Tipy Triky:
Pokud nemáte čajové sítko, nezoufejte, akorát pak budete muset koření z polévky před mixováním vylovit, případně propasírovat přes síto. 
Koření doporučujeme dodržet dle předpisu, především zázvor a koriandr by pak mohl všechno ostatní přebít.
Náš ponorný mixér se bohužel odporoučel do věčných lovišť, takže se nám přes veškerou snahu nepodařilo udělat krém úplně jiný, ale na chuť to vliv nemělo.

 

Žádné komentáře:

Okomentovat