Bezlepkový Chléb Celozrnný - v Domácí Pekárně


Báječný, zdravý, celozrnný, od běžného chlebu téměř nerozeznatelný a hlavně bezlepkový chléb.

Ingredience:
570 ml vlažné vody
1 lžíce xanthanové gumy
150 g bezlepkové směsi Jizerka
100 g pohankové mouky
100 g kukuřičné mouky
1/2 balíčku sušeného droždí (5 g)
1 lžíce cukru
špetka soli
20 g lněných semínek
20 g sezamu
20 g slunečnicových semínek
20 g dýňových semínek
1 lžíce oleje (dle preferencí, my použili slunečnicový)
+ olej na potření

Recept je odvozený od receptu uvedeného v návodu pro pekárnu Vega 0652. Program 1 - Basic, medium crust.

Postup:
1) Do mističky si dáme nabobtnat 20 g lněných a 20 g sezamových semínek (přibližně 30 minut).

2) Do pekárny nalijeme 570 ml vlažné vody. Přidáme lžíci xanthanové gumy a nejlépe metlou gumu řádně rozmícháme. Necháme lehce nabobtnat.

3) V misce řádně promícháme 150 g Jizerky, 100 g pohankové mouky, 100 g kukuřičné mouky, 1/2 sušeného droždí, 1 lžíci cukru a špetku soli (dle chuti). Směs přidáme do pekárny a zapneme program.

4) V mixéru nasekáme 20 g lněných a 20 g sezamových semínek (scezených) semínek společně s 20 g slunečnicových a 20 g dýňových semínek. Přidáme do pekárny ke zbytku ostatních surovin. 

5) Pokud se nám těsto lepí ke stěnám nebo se nám zdá, že se řádně nepromíchává, tak mu nejlépe špachtlí pomůžeme. Přidáme 1 lžíci oleje.

6) Při fázi kynutí můžeme pekárnu otevřít a těsto potřít olejem, abychom zabránili překynutí.

7) Po dokončení programu chléb okamžitě z pekárny vyklopíme na mřížku. Pokud je třeba tak opět za pomoci špachtle pomůžeme chlebu od stěn, aby se uvolnil a bylo ho možné vyjmout z formy bez použití násilí.

8) Teď následuje záludná část. Nám se totiž začal z vrchu propadat a klesat. Co jsme proto udělali bylo, že jsme ho na mřížku dali vzhůru nohama, aby přestal padat. Pozor ale, aby jste to nepřehnali a chléb Vám mřížkou nepropadnul. V tomto kroku je prostě třeba trochu šikovnosti a odhadu. 


Tipy Triky:
Při vyklápění chleba opravdu násilí nepoužívejte. Sami jsme se museli při prvním pokusu tomuto poučit, když nám vnitřek chlebu vypadl celý z pekárny, ale kurka nám zůstala uvnitř pekárny. I tak byla ale kurka velmi dobrá.
Xanthanová guma je velmi důležitou ingrediencí v tomto receptu. Zkusili jsme již několik chlebů upéct předtím, ale těsto nikdy nevybudovalo při kynutí takovou strukturu, jakou by běžný chléb měl mít. Až po použití této gumy nám vznikla dokonalá struktura a tím i výtečný chléb.
Sice jsme to nezkoušeli, ale jsme si jisti, že tento recept jde připravit i bez použití semínek.
Olej zcela jistě můžete použít jakýkoliv, lněný, konopný, dýňový, olivový a tím si chléb i chuťově něčím ozvláštnit. Nezapomeňte však, že každý olej bude mít na konečnou chuť chlebu vliv.

Komentáře

  1. Škoda jen, že toto není celozrnný chleba, neobsahuje ani gram celozrnné mouky! Takže název je zavádějící...

    OdpovědětVymazat
  2. Anonymní10:58

    Chci se zeptat, program BASIC je u této pekárny 3 hodiny? Děkuji.

    OdpovědětVymazat
  3. Super recept, ten určitě vyzkoušíme. Přítelkyni nedávno byla diagnostikována celiakie, tak hledáme možnosti jak klasické pšeničné pečivo nahradit. Přece jen jsme na něj byli dost zvyklí a vysadit ho není jen tak. Toto vypadá jako fajn alternativa, ještě se mi tedy dost osvědčilo pekařství Náš chléb a.s.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat