Bezlepková Mrkvová Bábovka


Tradiční bábovka v zdravějším provedení.

Ingredience:
300 g strouhané mrkve
100 g vlašských ořechů
2 vejce
Hrnek jablečného pyré
140 g cukru krupice
300 g jogurtu
4 lžíce másla
7 lžic jablečného pyré
300 g Jizerky
2 lžičky prášku do pečiva
1 lžička sody
Hrst rozinek
Špetka skořice
Špetka muškátového oříšku
Špetka nového koření
Špetka citrónové kůry

Trouba předehřátá na 150 °C

Postup:
1) 300 g mrkve nastrouháme nahrubo. 100g vlašských ořechů nasekáme.

2) 2 žloutky utřeme se 140 g cukru a 4 lžícemi rozpuštěného másla. Přidáme 300 g jogurtu, 
a 7 lžic jablečného pyré a bílky.

3) Do směsi prosejeme 300 g Jizerky společně s 2 lžičkami prášku do pečiva, 1 lžičkou sody, špetky skořice, špetky muškátového oříšku, špetky nového koření a špetky citrónové kůry a řádně promícháme, dokud se nám směs nespojí. Přidáme hrst rozinek (nejlépe přes noc namočených v rumu).

4) Do máslem vymazané, Jizerkou vysypané bábovkové formy nalijeme těsto.

5) V troubě vyhřáté na 150 °C pečeme minimálně 60 minut dokud se nám nic nelepí na špejli, kterou do bábovky píchneme. 

Tipy Triky:
Bábovka je opravdu hutná a těsta je hodně, takže formu použijte spíše trochu větší než malinkou. 
Doba pečení byla pro nás také zrádná. Těsto se sice tvářilo, že se na špejli nelepí, ale po vyjmutí a rozkrojení jsme zjistili že potřebuje o dost déle (v původním receptu byla doba pečení o dost kratší, proto jsme jí prodloužili na 40 minut, ale věříme, že je možné že to může zabrat ještě déle). Bábovky co obsahují více vlhkých surovin, jako jogurt, mrkev, tvaroh, potřebují obecně péct déle a spíše na menší teplotu, aby se nám na povrchu nespálili a uvnitř nebyly nedopečené.

Žádné komentáře:

Okomentovat