Bezlepkový Švestkový Crumble


Rychlý a chutný sezónní dezert bez "těsta" se spoustou ovoce.

Ingredience:
Drobenka:
220g Bezlepkové směsi Jizerka
115g másla
75g cukru krupice
1/2 sáčku kypřícího prášku
2 lžičky skořice
hrst mandlí

Náplň:
900g čerstvých švestek
4 lžíce cukru

Doba přípravy: 15 minut. Doba pečení: 40 minut, 200 °C. 

Postup: 
1) 900 g švestek rozpůlíme a vypeckujeme. Posypeme 4 lžícemi cukru, promícháme a dáme odpočinou do ledničky.

2) Troubu si předehřejeme na 200 °C.

3) Ve středně velké míse smícháme 225 g Bezlepkové směsi Jizerka, 75 g cukru, 1/2 kypřícího prášku a 115 g másla nakrájeného na kostičky. Poté, nejlépe pomocí rukou, zpracujeme, dokud nebude směs mít konzistenci hrubšího písku. 

4) Přidáme 2 lžičky skořice a opět promícháme.

5) Švestky vyndáme z lednice a nasypeme do menšího pekáčku.

6) Švestky rovnoměrně posypeme připravenou směsí (drobenkou).

7) Nasekáme si hrst mandlí nahrubo a pekáček jimi posypeme

8) Pečeme přibližně 40 minut při teplotě 200 stupňů, dokud nám drobenka lehce nezhnědne.




9) Jednotlivé kousky servírujeme v miskách či skleničkách případně klidně ještě teplé pro zahřátí

Dobrou Chuť!

Tipy a triky:
Množství cukru, které dáme přímo na švestky záleží na jejich sladkosti a našich chutích. My jsme ho v našem případě dali méně, a crumble tak byl lehce nakyslý a moc dobrý.
Pokud nemáme švestky, můžeme je samozřejmě nahradit jiným sezónním ovocem, ale doporučujeme "tvrdší", aby po upečení nebylo úplně na kaši.
Pokud si švestky chcete ještě nějak ozvláštnit, tak můžete přidat rozinky. Potom můžete šetřit i s cukrem.
Pokud si tuto dobrůtku chcete ještě výživově zlepšit, tak doporučujeme přidat tvaroh. Spíš ale až po pečení a tak, že si na dno mističky dáte tvaroh a na něj dáte porci crumblu. Je to pak velmi výživná snídaně i svačinka.

Komentáře