Bezlepková Švestková Buchta


Když je švestková sezóna a přebývají nám švestky tak udělat z nich švestkovou buchtu je jeden z nejlepších a nejjednodušších nápadů.

Ingredience:
Těsto:
cca 1 kg švestek
300 g bezlepkové směsi Jizerka
100 g cukru krupice
3 vejce
100 g rozpuštěného másla
250 ml mléka
1 lžička prášku do pečiva
špetka soli
špetka citrónové kůry

Žmolenka:
100 g Jizerky
70 g másla
50 g moučkového cukru

Doba přípravy: 20 min. Doba pečení: 20 minut při 180 stupních.

Postup:
1) Švestky rozpůlíme a vypeckujeme.

2) 300 g Jizerky prosejeme s kypřícím práškem do větší mísy. Přidáme špetku citrónové kůry, špetku soli a promícháme.

3) Z 3 bílků vyšleháme se špetkou soli sníh a dáme stranou.

4) Vyšleháme 3 žloutky se 100 g cukru do pěny a za stálého mixování na nízký stupeň přilijeme 250 ml mléka. Pokud je 100 g rozpuštěné másla ještě horké, tak počkáme až trochu vychladne a pak jej pomalu po malých dávkách přiléváme za stálého mixování do žloutků.

5) Vzniklou směs vlijeme do prosáté Jizerky a řádně promícháme, aby se nám vše dobře spojilo. (Doporučujeme nemixovat, čím míň se buchta míchá, tím více je pak nadýchaná).

6) Nakonec přidáme sníh z bílků a překládáním opatrně vmícháme do těsta. To dodá koláči ještě větší nadýchanost.

7) Žmolenku si připravíme smícháním 100 g Jizerky do níž nastrouháme dle chuti máslo, nám stačilo 70 g a přisypáním 50 g cukru.

8) Těsto vlijeme do vymazaného a vysypaného pekáče a vyložíme švestkami dle vlastních preferencí a posypeme žmolenkou.

8) Troubu předehřejeme na 180°C a pečeme cca 20 minut. Špejlí ozkoušíme jestli je hotová (tj. na špejli se nic nelepí).

Tipy Triky:
Žmolenku má každý rád jinak, je čistě na Vás, jestli dáte cukr krupici místo moučkového, který změní strukturu nebo přidáte víc másla, aby se víc roztekla. Máslo můžete rozpustit, ale i nastrouhat. Všechno udělá žmolenku trochu jinou a je čistě na Vás najít si tu správnou strukturu, která vám chutná nejvíc.

Komentáře