Tradiční české rohlíky v bezlepkové variantě.
Ingredience:
(je dobré mít všechny ingredience na pokojové teplotě)
450 g bezlepkové směsi Jizerka
250-300 ml mléka
1 polévková lžíce gumy guar
4 lžíce oleje (másla)
2 vejce
1 polévková lžíce cukru
2 lžíci soli
1 balíček sušeného droždí
Postup:
1) V 100 ml vlažného mléka rozmícháme lžíci cukru, lžíci Jizerky a balíček sušeného droždí. Přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vyběhnout v kvásek.
2) 450g Jizerky a lžíci gumy guar důkladně promícháme.
3) Ve směsi uděláme důlek, okraje posypeme 2 lžičkami soli a do důlku nalijeme vzniklý kvásek. Přilijeme zbylých 150 ml mléka. Přidáme 3 lžíce oleje, 2 vejce a vypracujeme hladké těsto.
4) Jestliže chceme, aby všechny rohlíky byly stejně velké, tak doporučujeme vyválet šišku a tu rozdělit na stejně velké díly. Ty posléze vyválíme a zamotáme do jednotlivých rohlíků. Umístíme na plech vyložený pečícím papírem a necháme minimálně ještě 40 minut v teple kynout.
5) Po vykynutí předehřejeme troubu na 220 °C a na dno trouby vložíme nádobu s vodou.
6) Rohlíky pomažeme vlažnou vodou před vložením do trouby a pečeme cca 15-20 minut dokud nejsou nazlátlé.
Tipy Triky:
Bezlepkové pečivo je opravdu alchymie. Dělali jsme již dva pokusy, první nevyšel moc dobře, protože v něm bylo málo droždí podle receptu, který jsme použili. Do druhého jsme již dali droždí víc a hned to bylo o dost lepší. Příští nejspíš zkusíme s ještě více droždí a nejspíš i bez té gumy guar. Z té máme pocit, že rohlíky dělá příliš hutné.
Komentáře
Okomentovat