Bezlepkové Honzovy Buchty


Tradiční české kynuté buchty s náplní dle vlastních představ v bezlepkové variantě.

Ingredience:
Kvásek:
300 ml vlažné vody
140 g bezlepkové směsi Jizerka
1/2 kostky kvasnic

Těsto:
360 g bezlepkové směsi Jizerka
1 lžička xanthanové gumy
50 g cukru krystal
50 -100 ml mléka
2 vejce
špetka soli
50 g másla

Náplň:
dle chuti povidla/tvaroh/marmeláda...

Postup:
1) Ve 300 ml vody rozmícháme 1/2 kostky kvasnic, přisypeme 140 g bezlepkové směsi Jizerka, řádně promícháme (nejlépe metlou) a necháme pracovat alespoň 45 minut pod utěrkou na teplém místě.

2) Ve větší míse smícháme 360 g Jizerky, lžičku xanthanové gumy, 50 g cukru krystal a špetku soli. Přidáme vyběhnutý kvásek, 2 vejce a 50 ml mléka. Začneme vypracovávat těsto. Jakmile je těsto téměř jednolité přidáme 50 g rozpuštěného másla a dále propracováváme, dokud nám nevznikne jednolité těsto.
3) Těsto vyklopíme na pomoučený vál a vrch pomoučíme, aby nám tolik nelepilo. 
4) Technika plnění je na Vás. My zjistili, že nemá cenu zbytečně těsto vyvalovat a umísťovat do ní náplň. Stačí utrhnout kus těsta dle vlastních požadavků na velikost, do něj udělat důlek případně zploštit, vpracovat náplň a zabalit. Těsto lepí méně než ostatní, nakonec se nám osvědčilo zakroucení otevřeného konce od "víru" dokud nezačalo těsto samo lepit a tím se samo i uzavřelo.

5) Buchty klademe do pekáče s vysokými stranami, ve kterém jsme si rozpustili cca 100 g másla. (na fotce už nám trochu nakynuly)
6)Buchty v másle poválíme, aby byly rovnoměrně máslem pokryté a dáme na cca 45 minut pod utěrku na teplé místo kynout.
6) Troubu předehřejeme na 200 °C. Vložíme pekáč a pečeme cca 15 minut. Poté teplotu snížíme na 170 °C a pečeme ještě další 30 minut, dokud nejsou buchty hezky zlaté.
7) Jednotlivé buchty servírujeme vychladlé, sypané moučkovým cukrem.

Dobrou chuť!

Tipy Triky
Původně jsme tento recept pekli podle receptu na normální buchty. Buchty ale dopadli katastrofálně, nevykynuly, pořádně se neupekly a celkově prostě byly špatné. Tento recept jsme již vytvořili na základě vlastních zkušeností a poznatků z předešlých pečení a opravdu se osvědčil. Buchty sice nejsou úplně jako ty kupované české lepkové, ale ty jsou také plné éček a aditiv a hlavně lepku. Tyto chutnají adekvátně dobře a k tomu neobsahují ani tolik cukru (dle náplně).
Co se náplně týče, tak určitě doporučujeme tužší. Jakmile je náplň příliš tekutá, tak vám začne rychle protékat. My dělali jednu část buchet s tvarohovou náplní, která nám dělala vrásky na čele při balení buchet. Při pečení se ale naštěstí nerozlepili a nevytekli. Povidla ale byly stále nejlepší a litovali jsme, že jsme jich s povidly neudělali více.
Cukrování si nechte až na servírování. Těsto jinak cukr vsákne a nezanechá tak kýžený efekt.

Komentáře