Čokoládový Třešňový Cheesecake - Bezlepkový


Čokoládová varianta cheesecaku osvěžená o sezónní ovoce - třešně.

Ingredience:
Podklad:
240 g čajových čokoládových sušenek (případně bezlepkové piškoty + 2 lžíce kakaa)
1 lžíce kakaa
60 g másla

Náplň:
250 g plnotučného tvarohu
200 g mascarpone
180 g kysané smetany
120 g cukru krupice
175 g hořké čokolády
1 lžíce bezlepkové směsi (Jizerka apod.)
3 vejce + 3 žloutky
1 lžička kakaa holandského typu
1 lžička rozpustné kávy
hrst třešní
(2-4 lžíce třešňového likéru)

Trouba předehřátá na 180 °C, dortová forma o průměru 24cm, vyšší pekáč, doba pečení cca 1 h.

Postup:
Korpus:
1) 240 g čokoládových sušenek rozmixujeme společně s 1 lžící kakaa téměř na prach. Přidáme 60 g másla a mixujeme dokud směs nebude mít pískovou strukturu.

2) Dno dortové formy vyložíme pečícím papírem a stěny vymažeme máslem. Do formy vysypeme směs rozsekaných čokoládových sušenek a za pomoci kulaté sklenky vymačkáme směs do dna a přibližně do 2/3 stěny formy. Uložíme do mrazáku a připravíme si náplň.

Náplň: 3) 250 g tučného tvarohu, 200 g mascarpone, 180 g kysané smetany a 120 g cukru smícháme v jedné nádobě a mixujeme cca 1-2 minuty, dokud se vše řádně nespojí.

4) 175 g hořké čokolády rozpustíme ve vodní lázni společně s lžičkou rozpustné kávy a lžičkou kakaa. Přimícháme čokoládu do náplně. Mixujeme opět cca 1 minutu. Po domixování lehce bouchneme několikrát mísou o kuchyňskou linku, aby se uvolnili vzniklé bublinky.

5) 3 celá vejce a 3 žloutky přidáme do náplně a opět minutu mixujeme. Opět  Po domixování lehce bouchneme několikrát mísou o kuchyňskou linku, abychom vyhnaly všechny bublinky

6) Přidáme vrchovatou lžíci bezlepkové směsi Jizerka a opět promixujeme šlehačem cca 1 minutu. Opět lehce bouchneme několikrát mísou o kuchyňskou linku, abychom vyhnaly všechny bublinky

7) Těsto vlijeme do formy a na vrch nasypeme třešně dle chuti. My použili cca hrst rozpůlených vypeckovaných třešní, nechtěli jsme to přehánět.

8) Formu s těstem obalíme ze stran a zespodu alobalem, aby nám do ní nenatekla voda. Formu položíme do pekáče a dolijeme horkou vodou, tak aby sahala do poloviny výšky formy. Pečeme na 180 °C přibližně 1 hodinu.

9) Po upečení necháme vychladnout při pokojové teplotě. Poté dáme do ledničky vychladit úplně (nejlépe přes noc, minimálně 4 hodiny)

Dobrou chuť Krysy!

Tipy Triky:
Pokud si cheesecake chcete ještě vylepšit, tak doporučujeme čokoládovou polevu. 
Po dopečení jsme zjistili, že jsme do těsta nedali třešňový likér, aby chuť lépe doplnil. Ideálně při kroku 6).
Potom co jsme ozkoušeli použité bezlepkové čokoládové sušenky, tak bychom spíš doporučili použít obyčejné bezlepkové piškoty společně se 2 lžícemi kakaa. Čokoládové sušenky už totiž obsahují tuk (palmový olej, což je taky zlo samo o sobě) a dělají korpus spíš mazlavým. Plus samozřejmě cena není také nejnižší.
Recept jde jistě udělat i čistě z tučného tvarohu. potom je ale lepší navýšit i množství bezlepkové směsi, jelikož tučný tvaroh je také "vlhčí".

Komentáře