Bezlepkový Nepečený jablečný koláč


Nejlepší na horké dny, když víte, že kdyby jste zapnuli troubu, tak se s pečenou dobrotou upečete i vy sami. Jemně nakyslý, nejchutnější dobře vychlazený, jablečný dort s bezlepkovými piškoty.

Ingredience:
200 ml vody
1 kg jablek
8 lžic cukru krystal
2 lžíce citronové šťávy (dle sladkosti jablek a chuti)
2-3 hřebíčky
1 lžičku skořice
na špičku nože nového koření
2 balíčky vanilkového pudinku (do 400 ml vody)
1 balení (120 g) bezlepkových piškotů
200 ml smetany ke šlehání (ozdoba při podávání)

Dortová forma o průměru 24 cm.

Doba přípravy 35 minut.

Postup:
1) 1 kg jablek oloupeme a pokrájíme na kostičky (nejlépe nejdříve na osminky a pak ještě na plátečky) a vložíme do kastrólu.

2) Posypeme osmi lžícemi cukru, přidáme 2-3 hřebíčky a 2 lžíce citronové šťávy, lžičku skořice a na špičku nože nového koření. Vše zalijeme 200 ml vody a vaříme cca 5 minut.
3) Vyjmeme hřebíček a párkrát prošťouchneme šťouchadlem na brambory tak, aby některá jablka byla rozmačkaná, ale některá pevná.
4) Pudink rozmícháme v 400 ml studené vody a nalijeme na jablečnou směs. Přivedeme k varu a za stálého míchání vaříme cca 2 minuty.
5) Dno dortové formy vyložíme pečícím papírem a pokud si nejsme jisti, tak stěny můžeme vymazat máslem, ale není to potřeba.
6) Na pečící papír vyskládáme vrstvu piškotů a opatrně zalijte 1/2 jablečné směsi (my použili naběračku).Vyskládáme druhou vrstvu piškotů a zalijeme zbytkem směsi a opatrně srovnáme do rovna.
7) Dáme do lednička na pár hodin ztuhnout a vychladnout. Servírujeme ozdobené šlehačkou.

Dobrou chuť Krysy!

Tipy a Triky:
Pokud si chcete dort zpestřit, tak doporučujeme vymazat strany máslem a vysypat kokosem.
My ještě do směsi přidali cca 1 polévkovou lžíci rumu. Ten jde krásně s chuti skořice a nového koření a tvoří všemu až nenápadný chuťový podkres, není to ale povinností. Případně rumové aroma bude mít stejný efekt.
Originál jsme nalezli pod tímto odkazem. Ale samozřejmě jsme si ho upravili podle našich zkušeností a představ.

Komentáře