Bezlepkový Meruňkový Koláč s Kokosovou Peřinou


Svěží letní koláč s exotickým nádechem kokosu. 

Ingredience:
Těsto:
300 g bezlepkové směsi Jizerka
80 g cukru
2 vejce
80 g rozpuštěného másla
120 ml mléka
1 lžička prášku do pečiva
1 lžička xantanové gumy
špetka soli
špetka citrónové kůry
cca 16 meruněk

Peřina:
2-3 bílky
80 g cukru
80 g kokosu


Trouba předehřátá na 180°C, doba pečení cca 45min , pekáč o velikosti 20x40cm

Postup:
1) 200 g Jizerky prosejeme s lžičkou kypřícího prášku a lžičkou xantanové gumy. Přidáme špetku citrónové kůry, špetku soli a promícháme.

2) Z 2 bílků vyšleháme se špetkou soli sníh a dáme stranou.

3) Vyšleháme 2 žloutky s cukrem do pěny a za stálého mixování na nízký stupeň přilijeme 120 ml mléka. Pokud je rozpuštěné máslo ještě horké, tak jej pomalu po malých dávkách přiléváme za stálého mixování do žloutků tak, aby nám z toho nevznikla míchaná vajíčka.

4) Vzniklou směs vlijeme do prosáté Jizerky a řádně promícháme, aby se nám vše dobře spojilo. (doporučujeme nemixovat, čím míň se buchta míchá, tím více je pak nadýchaná).

5) Nakonec přidáme sníh z bílků a překládáním opatrně vmícháme do těsta. To dodá koláči ještě větší nadýchanost.

6) Z 2-3 bílků si vyšleháme sníh. Přidáme 100g cukru a 80g a překládáním promícháme.

7) Vymažeme a vysypeme plech do kterého vlijeme těsto.

8) Meruňky rozpůlíme a vypeckujeme. Pokládáme na těsto dle vlastního usouzení. My kladly na těsno, to sice ubere nadýchanosti těsta, ale my jsme chtěli extra ovocnou buchtu.


9) Meruňky pokryjeme kokosovou peřinou a vložíme do trouby předehřáté na 180°C. Pečeme cca 40 minut, dokud peřina nezačne zlátnout.


Tipy Triky:
Nám osobně peřina nedopadla jak bychom chtěli. Spíše splaskla, než aby byla správně nadýchaná. Pokud máte tipy jak na správnou peřinu, sem s nimi. 


Žádné komentáře:

Okomentovat