Bezlepkové Větrníky


Tradiční český zákusek plný lahodně našlehané šlehačky politý svůdným, lehce nahořklým karamelem.

Ingredience:
Těsto:
200 ml vody
75 g másla
špetka soli
110 g bezlepkové směsi Jizerka
3 vejce

Karamelová Poleva:
100 g cukru krupice
100 ml smetany ke šlehání

Šlehačková náplň:
2 x 250 ml šlehačky (33% nejméně)
lžička rozpustné kávy
1 balení Smetafix (ztužovač šlehačky)

Trouba předehřátá na 220 °C, Plech nejlépe o maximální velikosti trouby, není třeba okraj.

Doba přípravy 60 minut, doba pečení 25 minut.


Postup:
1) 200 ml vody postavíme v středním kastrólku na plotnu, přidáme 75 g másla a špetku soli a vaříme dokud se nám všechno máslo nerozpustí.


  2) Teplotu snížíme na střední stupeň a přidáme 110 g prosáté Jizerky. Za stálého míchaní vytvoříme hladké těsto, které vytvoří lehký film na stěnách kastrólku (cca 2 minuty). Kastról stáhneme z plotýnky (hořáku) a rozprostřeme ho po dně, aby nám lépe vychladlo před přidáním vajec.



3) Jakmile těsto vychladne začneme po jednom přidávat a vmíchávat 3 vejce. Je dobré využít ručního mixéru a hnětacích metel (ne šlehacích), ale jde to i rukou a vařečkou. Mícháme dokud nám nevznikne hladké jednolité těsto.



4) Troubu předehřejeme na 220 °C a do trouby vložíme jeden extra plech s okrajem na spodní plotýnku, na který před pečením nalijeme hrníček vody. Plech na pečení si vyložíme pečícím papírem.

5) Těsto vložíme nejlépe do sáčku na těsto se zdobícím nástavcem a s trochou zručnosti tvarujeme tvary spirály (= větrník). Nám to šlo nejlépe začít od prostředka než jako všude co jsme nalezli recepty kde začínali okrajem. Mějte na mysli, že větrníky hodně nabudou, tak je dobré mít mezi nimi dostatečný prostor.



6) Plech s větrníky vložíme do vyhřáté trouby. Na extra plech položený na plotýnce vylijeme 1/2 až celý hrníček vody a troubu zavřeme. Pára pomůže větrníkům se nafouknout. Pečeme na 220 °C 15 minut, poté stáhneme teplotu na 190 a pečeme dalších 10 minut.



7) Po dopečení vyjmeme větrníky z trouby a rozkrojíme (případně rozstřihneme nůžkami). Necháme vychladnout.

8) Mezitím si připravíme náplň. My jsme zvolili šlehačku. Jednu půlku obyčejnou, druhou ochucenou kávou, abychom dosáhli lehce hořkého efektu spojenou se sladkou karamelovou polevou.

9) Do 250 ml šlehačky přidáme půlku balení ztužovače (opravdu stačí půlka, kvalitní šlehačka se dost vyšlehá a ztužovač tak nepozmění tolik chuť samotné šlehačky) a vyšleháme z něj tuhou šlehačku. Do zbylých 250 ml šlehačky přidáme lžičku rozpustné kávy a zbytek ztužovače. Vyšleháme do tuha.


10) Nejdříve plníme spodní stranu rozkrojeného větrníku obyčejnou šlehačkou (ať již obyčejnou lžící, nebo zdobičkou), na kterou poté klademe/zdobíme kávovou šlehačku.



11) Poslední krok je pokrýt vrchní část větrníku karamelovou polevou.
Na vytvoření karamelové polevy dáme do kastrólu 100 g cukru a necháme ho pozvolna rozpustit - karamelizovat. Jakmile začne cukr mít nahnědlou barvu (pozor aby nezačal moc tmavnout a příliš kouřit, rychle se připálí) tak přilijeme po malých dávkách 200 ml smetany ke šlehání. Pozor při přilévání, smetana začne extrémně bublat a je dobré mít na rukách chňapky. Za stálého míchání rozvaříme dohladka (tvoří se hrudky).



12) Vrchní část větrníku máčíme v karamelu, případně poléváme lžící a rovnou pokládáme na šlehačku.



Dobré mlsání Krysy!

Komentáře