Bezlepková Třešňová Bublanina

Tradiční bublanina ze sezónního ovoce, kterou si mnozí z nás jistě z dětství pamatují.

Ingredience:
400 g čerstvých třešní
200 g bezlepkové směsi Jizerka
80 g cukru
2 vejce
60 g rozpušťeného másla
120 ml mléka
1 kávová lžička prášku do pečiva
1 kávová lžička xantanové gumy
špetka soli
špetka citrónové kůry
moučkový cukr na posypání

Trouba předehřátá na 180 °C, doba pečení cca 45 min.

Postup:
1) 400 g třešní zbavíme pecek a dáme si je stranou. Vypeckujeme nejlépe rozkrojením na půl, vykroucením a odložením prázdné půlky stranou. Půlku s peckou zbavíme pecky nejlépe jídelním nožem obkroužením pecky a vydloubnutím. Čistá váha třešní bez pecek byla nakonec přibližně 380 g
2) Troubu si předehřejeme na 180°C

3) Prosejeme 200 g bezlepkové směsi Jizerka s lžičkou kypřícího prášku a lžičkou xanthanové gumy. Přidáme špetku citrónové kůry, špetku soli a promícháme.
4) Vyšleháme 2 bílky se špetkou soli do tuhého sněhu a dáme stranou.

5) Vyšleháme 2 žloutky s 80 g cukru do pěny a za stálého mixování na nízký stupeň přilijeme 120 ml mléka. Pokud je 60 g rozpuštěného másla ještě horkých, tak jej pomalu po malých dávkách přiléváme za stálého mixování do žloutků (aby nám z toho nevznikla míchaná vajíčka).
7) Takto vzniklou směs vlijeme do prosáté Jizerky a řádně promícháme, aby se nám vše dobře spojilo. (doporučujeme nemixovat, čím míň se buchta míchá, tím více je pak nadýchaná)

8) Nakonec přidáme sníh z bílků a překládáním opatrně vmícháme do těsta. To dodá bublanině ještě větší nadýchanost.
9) Do vymazaného a vysypaného plechu (my použili plech o velikosti 20x30 cm) vlijeme těsto a na něj vysypeme vypeckované třešně. Ty můžeme následně lehce do těsta zatlačit, aby se vše hezky spojilo.
10) Pečeme zhruba 45 minut, dokud nám bublanina nezačne zlátnout a špejlí vyzkoušíme, zda-li už je těsto hotové.Před podáváním můžeme poprášit moučkovým cukrem.

Dobrou chuť Krysy!

Tipy Triky:
Cukr si namíchejte podle sebe. My použili ve finále jen 50 g a těsto je tak méně sladké. To však vynahradí třešně. Pokud chcete zvolit zdravější variantu, tak můžete použít agávový sirup, fíky nebo prostě med. Jaký to bude ale mít vliv na strukturu těsta Vám bohužel nemůžeme zaručit, jelikož to nemáme vyzkoušené. My jsme ještě použili náš domácí vanilkový cukr, takže to recept ještě vylepšilo.
Dávejte pozor při postupu. Vždy dělejte první sníh z bílků, pak žloutky. Pokud byste totiž dali metly od žloutku do bílku, tak z něj sníh nejspíš nevyšleháte.
Bublanina byla nakonec docela hutná, takže zaručeně jako svačinka zasytí.

Komentáře