Bezlepkové Kynuté Knedlíky - Jahodové



Tradiční česká letní pochoutka. Kynuté, jahodami plněné sypané strouhaným tvarohem, polité omáčkou z jahod.

Ingredience (cca 3 porce po 5 knedlících):
100 g pohankové mouky
300 g směsi Jizerka
špetku soli
180 ml mléka
1,5 polévkové lžíce cukru
1 vejce
20 g droždí (1/2 kostky)
200 g čerstvých jahod

Posyp:
tvrdý tvaroh na strouhání
cukr
rozpuštěné máslo

Postup:
1) 100g pohankové mouky prosyjeme společně s 300g Jizerky a špetkou soli do větší mísy. Uprostřed si uděláme důlek.

2) V 180ml vlažného mléka rozmícháme 1,5 polévkové lžíce cukru, rozdrobíme 20 g droždí a vlijeme do důlku. Dáme na teplé místo vyběhnout kvásek.Mezitím si odšťopkujeme, opláchneme jahody a necháme okapat.

3) Jakmile kvásek vyběhne, tak vše promícháme a ze směsi vytvoříme jednolité těsto. Jestliže je těsto příliš lepivé, tak přidáme mouku. Hotové těsto dáme na minimálně na 30 minut kynout do tepla.


4) Z vykynutého těsta odebíráme polévkovou lžící kousky těsta, jemně rozplácneme v ruce a do nich balíme jahody (případně jinou náplň) tak, aby nám ovoce z těsta nikde nekoukalo. Zatímco, balíme knedlíky si dáme vařit vodu s trochou soli do většího hrnce.


5) Zabalené knedlíky opatrně vložíme do vroucí vody a necháme 5 minut vařit, otočíme a vaříme ještě přibližně dalších 5 minut (jednu dávku, ne všechny najednou).



6) Po vyjmutí knedlíky vidličkou propícháme! To je nejpodstatnější část po dokončení vaření. Jinak se Vám srazí, smrsknou a nebudou moc dobré. Propíchávají se, aby z nich mohla uniknout pára.

7) Servírujeme posypané tvarohem, či s kysanou smetanou, posypané cukrem a omaštěné máslem. V podstatě proti chuti žádný dišputát, avšak tyto ingredience se k tomu hodí nejvíce.


Dobrou Chuť Krysy!


Tipy Triky:
Co se týče doby vaření záleží samozřejmě, jak velké knedlíky a ovoce máme. Pokud si nejsme jisti jeden knedlík můžeme vyndat a rozkrojit. Hotové knedlíky možná na první pohled vypadají uvařeně, ale ovoce uvnitř může být úplně syrové.
Pokud nejste Vy nebo Vaše ratolesti tolik fanoušky pohanky (nedělá zrovna lahodnou barvu knedlíků, ale je dobrá) tak jí můžete bez problému úplně vynechat a nahradit stejným poměrem jizerky. Tuto verzi jsme sice nezkoušeli, takže nevíme přesně, jestli sedí poměr tekutin. Můžete se v tomto případě řídit základním pravidlem "Přidat můžete VŽDYCKY, odebrat NIKDY."
My jsme si ještě pro zpestření vytvořili jahodovou majdu, kterou jsme hotový pokrm polili. Strašně jednoduchá, jahodo-mátová omáčka: Jahody rozkrojíme na půl a hodíme do pánve, lehce zalijeme vodou aby byly zpola ponořené, přidáme mátu (celé lístky bez stonku) a cukr dle chuti a necháme chvilku povařit. Lístky vyjmeme, jahody s tekutinou vložíme do mixéru (ponorného, normálního...), rozmixujeme a hotovou směsí knedlíky polijeme.

Komentáře