Bezlepkový Quiche - Rebarborový


Spíše sezónní sladko kyselá pochoutka nejlepší jako dezert nebo svačinka ke kávě, čaji či jiným nápojovým pochoutkám.

Ingredience:
Těsto:
200 g pohankové mouky 
80 g másla
špetka soli
80 ml vlažné vody

Náplň:
480-500 g rebarbory
3 lžíce cukru (vanilkového či třtinového)
250 g tvarohu
3 střední vejce
70 g medu
špetka Kardamonu
1 lžička skořice 

koláčová forma o velikosti 24 cm

Postup:
1) Do střední misky nasypeme 200g pohankové mouky, 80g změklého nebo rozehřátého másla, špetku soli a 80ml vlažné vody a vypracujeme těsto, které dáme do lednice na 1 hodinu odpočinout (minimálně 30minut) 


2) 480-500g rebarbory nakrájíme na 1 cm široké kousky, vložíme do misky a přidáme 3 lžíce vanilkového cukru.


3) V další míse rozmícháme 250 g tvarohu, 3 vejce, 70g medu, špetku kardamonu a skořici a řádně promícháme, nejlépe mixérem. 



4) Troubu si předehřejeme na 180°C 

5) Odpočaté těsto položíme na pomoučený vál (bezlepkovou moukou, či přímo pohankovou) a vyválíme z něj cca 0,5 cm tlusté těsto do přibližně stejného (spíše většího) rozměru, než je forma.

6) Formu vymažeme máslem, vysypeme moukou (pohankovou) a obtisknutím hran takto vykrojíme potřebný kus těsta do formy. Po vymačkání těsta do formy použijeme zbylé odřezky na doplnění případně opravu okrajů. Dno propícháme vidličkou, aby se nám při pečení nezvedalo.



7) Na těsto vysypeme rebarboru s cukrem. Náplň před vylitím na rebarboru do formy zbavíme přebytečných vzduchových bublinek tím, že s ní několikrát bouchneme o linku a teprve potom ji do formy nalijeme.



8) Vložíme do trouby a pečeme cca 30-40 minut, dokud nám okraje nezačnou zlátnout. Před podáváním pocukrujeme. Rebarbora je přeci jen kyselejší.

Bon Apetit Krysy!


Tipy Triky:
Tentokrát jsme použili celozrnnou pohankovou mouku, ale není tak dobrá na vypracování koláčového/quichového těsta jako normální pohanková. Těsto se při vyvalování hodně trhalo. Chuťově je ale stejná. 
Pokud těsto chcete vylepšit, tak do něj přidejte špetku skořice a špetku kardamonu. lépe pak spojí chuť náplně a hlavně kardamon funguje opravdu dobře s rebarborou.
Originální recept, který jsme si tentokrát podmanili naleznete zde
Před servírováním je dobré jednotlivé kousky ještě pocukrovat, rebarbora je přeci jen kyselejší.

Komentáře