Bezlepkové Vdolky z pohankového těsta


Staré dobré tradiční vdolky, nejlépe smažené, jako za našich dětských let. Jen bez lepku a ze zdravější pohankové mouky.

Ingredience:
Těsto:

250g pohankové mouky
250g bezlepkové směsi Jizerka
2 lžíce cukru krystal
1 vejce
300 ml mléka
1 vrchovatá polévková lžíce gumy guar
60g másla
1 kostka droždí (42 g)
špetka soli
ostrouhaná citrónová kůra z jednoho citrónu 

Náplň (Topping):
tvrdý tvaroh na strouhání
povidla
zakysaná smetana / šlehačka

Olej na smažení

Doba přípravy(včetně kynutí): 1,5 hodiny.

Postup:
1) Nalijeme si 300 ml vlažného mléka do menší mísy, přidáme 2 lžíce cukru a nadrobíme do něj 1 kostku droždí. Přikryjeme utěrkou a necháme v teple vzejít kvásek po dobu přibližně 15 minut.



2) Mezitím si rozpustíme 60g másla, necháme trochu vychladnout a důkladně v něm rozmícháme vrchovatou lžíci gumy guar.



3) Jakmile nám vyběhne kvásek, tak si do větší mísy prosejeme 250g pohankové mouky, 250g Jizerky a špetku soli. Přidáme vejce, rozpuštěné a vychladlé máslo s gumou guar, citrónovou kůru a kvásek.



4) Důkladně vařečkou mícháme, dokud nemáme kompaktní a nelepivé těsto (pokud je třeba přidáme trochu Jizerky nebo mléka). Z těsta vypracujeme kouli, vložíme do mísy, přikryjeme utěrkou a necháme přibližně 3/4 hodiny kynout v teple.




5) Vykynuté těsto si rozdělíme na tři části, lehce zpracujeme a postupně vyválíme na pomoučeném válu (pracovní desce) na asi 1,5 cm vysokou placku. Z ní za pomocí hrdla skleničky (které si také můžeme lehce pomoučit) nebo vykrajovátka vykrajujeme kolečka asi 7 cm v průměru, odložíme stranou a doprostřed uděláme důlek, např. pomocí rukojeti válečku. Takto pokračujeme, dokud nezpracujeme celé těsto. Opět přikryjeme a necháme ještě 10 minut kynout.



6) Ve vyšší pánvi nebo hrnci si rozpálíme větší vrstvu oleje (vdolky by nám měli při smažení v oleji lehce plavat). Vdolky vkládáme do oleje stranou s důlkem směru dolů a smažíme dozlatova (vzhledem k barvě pohankové mouky spíše lehce do hněda :) ) z obou stran.
Usmažené vdolky odkládáme na ubrousky nebo papírové utěrky a odsajeme přebytečný olej. 




7) Do důlky a kolem potřeme švestkovými povidly, posypeme strouhaným tvarohem a dokončíme lžičkou šlehačky nebo zakysané smetany dle chuti.

Bon Apetit Krysy!

Tipy a triky:
Na vdolky samozřejmě můžete dát to, na co máte zrovna chuť nebo co máte po ruce, my jsme se drželi této klasické varianty. Musíme ale říct, že kysaná smetana by lépe vybalancovala celkovou chuť, než šlehačka. Ta se přeci jen hodí k méně výrazným chutím než jsou zrovna povidla.
V receptech, které jsme prostudovali, než jsem se do tohoto pustili, jsme našli, že se těsto po vykynutí má ještě zpracovat, než se vyválí. Avšak po experimentu s kynutými buchtami se nám do toho moc nechtělo, jelikož pak těsto nekynulo jak mělo. Proto jsem se rozhodli, že větší část nezpracujeme a menší část ano. Nakonec se nám ukázalo, že těsto ještě bez problému vykynulo v obou případech. Je to možná i tou pohankovou moukou, která má trochu jiné vlastnosti, než bílé mixy.
Když jsme váleli těsto, tak jsme ho nakonec udělali o něco tenčí než 1,5cm. Proto to nejsou opravdové vdolky jako si je pamatujeme. I tak ale stále ještě opravdu markantně vykynuly.


 

Komentáře