Zdravá svačinka či zobání pro návštěvu nebo večírek. Téměř stejné jako staré dobré slané moučné tyčky, které koupíte v obchodě mezi chipsy a oříšky, jen o dost zdravější a chuťově lepší. Tedy pokud máte rádi chuť pohankové mouky.
Ingredience:
120 g pohankové mouky
80 g bezlepkové směsi Jizerka
80 g másla
80 ml vody
20 g konopných semínek
20 g sezamových semínek
čajová lžička chilli
čajová lžička soli
Doba přípravy 25 minut. Doba pečení 30 minut.
Postup:
1) 120g pohankové mouky, 80g Jizerky, 20g konopných semínek, 20g sezamových semínek, lžičku chilli a lžičku soli smícháme v misce dohromady.
2) Přidáme 80g změklého (nebo rozpuštěného) másla a 80ml vody a vypracujeme ze směsi těsto.
3) Těsto dáme minimálně na 20 minut odpočinout do lednice, nejlépe však na jednu hodinu.
4) Troubu si předehřejeme na 200°C a plech o dostatečné velikosti vyložíme pečícím papírem.
5) Ze ztuhlého a odpočatého těsta tvarujeme válečky dle vlastního uvážení. V tomto receptu jsme je váleli zhruba do tloušťky prstu. Na délce nezáleží, tedy záleží potom na velikosti plechu, způsobu konzumace a případně plánovaném skladování.
6) Tyčky pečeme cca 30 minut, dokud nejsou uprostřed propečené a na povrchu nahnědlé.
.
Dobrou chuť Krysy!
Tipy a triky:
Je hodně způsobů, jak můžete tyto tyčky vyrobit. Můžete například semínka nechat až nakonec a špalíčky v nich vyválet. Můžete sehnat hrubozrnnou sůl s velkými krystaly a v ní je také vyválet.
Variace semínek, které můžete použít je opravdu široká. Osobně se mi ale nejlépe pracovalo s těmi menšími jako jsou lněné, konopné a sezamové.
Komentáře
Okomentovat