Pohankové Tyčky - bezlepkové


Zdravá svačinka či zobání pro návštěvu nebo večírek. Téměř stejné jako staré dobré slané moučné tyčky, které koupíte v obchodě mezi chipsy a oříšky, jen o dost zdravější a chuťově lepší. Tedy pokud máte rádi chuť pohankové mouky.

Ingredience:
120 g pohankové mouky
80 g bezlepkové směsi Jizerka
80 g másla
80 ml vody
20 g konopných semínek
20 g sezamových semínek
čajová lžička chilli
čajová lžička soli

Doba přípravy 25 minut. Doba pečení 30 minut.

Postup:
1) 120g pohankové mouky, 80g Jizerky, 20g konopných semínek, 20g sezamových semínek, lžičku chilli a lžičku soli smícháme v misce dohromady.



2) Přidáme 80g změklého (nebo rozpuštěného) másla a 80ml vody a vypracujeme ze směsi těsto.



3) Těsto dáme minimálně na 20 minut odpočinout do lednice, nejlépe však na jednu hodinu.

4) Troubu si předehřejeme na 200°C a plech o dostatečné velikosti vyložíme pečícím papírem.

5) Ze ztuhlého a odpočatého těsta tvarujeme válečky dle vlastního uvážení. V tomto receptu jsme je váleli zhruba do tloušťky prstu. Na délce nezáleží, tedy záleží potom na velikosti plechu, způsobu konzumace a případně plánovaném skladování.



6) Tyčky pečeme cca 30 minut, dokud nejsou uprostřed propečené a na povrchu nahnědlé.
.

Dobrou chuť Krysy!

Tipy a triky:
Je hodně způsobů, jak můžete tyto tyčky vyrobit. Můžete například semínka nechat až nakonec a špalíčky v nich vyválet. Můžete sehnat hrubozrnnou sůl s velkými krystaly a v ní je také vyválet. 
Variace semínek, které můžete použít je opravdu široká. Osobně se mi ale nejlépe pracovalo s těmi menšími jako jsou lněné, konopné a sezamové.

Komentáře