Bezlepkový Kynutý Zavin s Ořechovo Jablečnou Náplní



Kynutý jablečný závin, skoro jako kupovaný. Nejlepší k snídani s kávou či čajem nebo prostě jen tak jako odpolední svačinka.

Ingredience:
Těsto:
500 g Schär Mix C
4 lžíce cukru
1 vejce
1 kostka kvasnic
1 lžíce gumy guar
50 g rozpuštěného másla
250 ml mléka
špetku soli
žloutek na potření

Náplň:
250 g vlašských ořechů
5 menších jablek
1 vanilkový cukr
1 lžíce skořice

Množství: 2 záviny. Doba přípravy: 2 hodiny. Doba pečení: 30 minut.

Postup:

1) Ohřejeme si 250 ml mléka v hrnci či mikrovlnce, tak aby bylo vlažné, ne horké. Rozmícháme v něm lžíci cukru a rozdrobíme do něj 1 kostku kvasnic. Přikryjeme složenou utěrkou a dáme do tepla kvásek vyběhnout (přibližně 10 minut).


2) Než nám vyběhne kvásek, tak si připravíme náplň. Nastrouháme 5 menších jablek nahrubo, nasekáme 250 g vlašských ořechů nejemno. Ořechy, jablka, cukr a skořici smícháme dohromady a odložíme stranou.


2) Rozpustíme si 50 g másla a necháme trochu vychladnout. V másle rozmícháme 1 polévkovou lžíci gumy guar.


3) Do větší mísy prosejeme 500g Schär Mixu C, zbytek cukru a špetku soli. Přidáme 1 vejce a vyběhnutý kvásek, opatrně, ale důkladně promícháme. Jakmile vše máme alespoň částečně promíchané doporučuji použít ruce, jako nejlepší nástroj, a zpracovat těsto dokud nebude kompaktní a nelepivé. V případě potřeby přidáme trochu vlažného mléka nebo Schär Mixu C. Zpracované těsto, lehce poprášíme Schär Mixem C, vložíme do mísy, přikryjeme utěrkou a dáme přibližně na hodinu kynout do tepla.


4) Vykynuté těsto rozdělíme na dvě poloviny. Rozválíme na pomoučeném vále na přibližně 0,75 cm vysoký plát, přibližně obdélníkového tvaru. Na vyválené těsto rovnoměrně rozetřeme polovinu připravené náplně, přičemž necháme trochu prostoru bez náplně na kratších stranách a na vzdálené delší straně.


5) Opatrně zabalíme závin přes delší hranu jako roládu a přemístíme na plech vyložený pečícím papírem. Zopakujeme totéž s druhou polovinou těsta. Připravené záviny opět přikryjeme utěrkou a dáme kynout ještě na 30 minut do tepla.


6) Předehřejeme si troubu na 180°C nebo na střední stupeň (u plynové trouby). Vykynuté záviny potřeme 1 žloutkem a dáme péct na přibližně 30 minut, dokud nebudou dozlatova.


7) Hotový závin před podáváním můžeme lehce posypat moučkovým cukrem.

Bon Apetit, Krysy!

Tipy a triky:
Množství cukru samozřejmě přizpůsobíme své chuti a tomu jak moc máme kyselá / sladká jablka.
    

Komentáře