Bezlepkové Slané Muffiny se slaninou a pažitkou


Muffiny trochu jinak než je znáte. Na slano s pažitkou a slaninou, pěkně vláčné a rychle připravné.

Ingredience:
1 kelímek sýru cottage
125 g sýru gouda
5 vajec
75 ml vody
160 g bezlepkové směsi Jizerka
2 lžičky kypřícího prášku
1/2 lžičky sladké papriky
1/4 lžičky soli
1/8 lžičky pepře
125 g libovější slaniny (my použili Královskou)
snítka pažitky 

Doba přípravy 15 minut. Doba pečení 30 minut. Plechová nebo silikonová forma na muffiny. Množství 12 - 15 kusů.

Postup:

1) Předehřejeme si troubu na 200 stupňů a vymažeme si formu na muffiny lehce olejem.
Nastrouháme si 125 g sýra gouda na jemno, nakrájíme na jemno pažitku a 125 g slaniny.


2) Ve větší misce smícháme el. šlehačem kelímek sýra cottage, nastrouhaný sýr gouda, 5 vajec a 70ml vody.


3) Prosijeme 160g bezlepkové směsi Jizerka společně s kypřícím práškem. Přídáme 1/2 lžičky sladké papriky, 1/4 soli a mícháme el. šlehačem, tak dlouho, abychom neměli žádné hrudky z Jizerky.


4) Přidáme slaninu a pažitku a ještě jednou krátce promícháme.


5) Hotovou směsí plníme do připravené formy na muffiny přibližně do tří čtvrtin.


6) Pečeme v troubě do zlatova, přibližně 30 minut.


7) Klidně můžeme podávat i lehce vlažné (případně před podáváním lehce přihřát v mikrovlnce), budou tak ještě chutnější.


Bon Apetit, Krysy!

Typy a triky:
Už delší dobu jsem přemýšlel, že by to chtělo po té spoustě sladkého pečení nějakou změnu. Volba nakonec padla na slané muffiny, neboť jsou snadné a rychlé na přípravu. Ze spousty receptů na internetu jsem nakonec vybral jeden, dle kterého jsem se inspiroval a upravil si jej po svém: http://www.thekitchn.com/breakfast-recipe-savory-muffins-with-prosciutto-chives-recipes-from-the-kitchn-199319 Samozřejmě se nemusíte bát experimentovat podle toho co máte zrovna po ruce (jiný druh sýra, pršut, atp.). S výsledkem jsem byl spokojený, spojení sýra a cottage dělá muffiny pěkně vláčné, chuťově nejsou moc výrazné, ale kombinace všech chutí je zajímavá.
 

Žádné komentáře:

Okomentovat