Recept inspirovaný originálem od slavného Jamieho Olivera. Extra čokoládové sušenky zvané Cookies, které jsou typické pro americkou a britskou kuchyní.
Ingredience:
Na těsto:
50g másla
200g kvalitní tmavé čokolády (70% obsah kakaa)
50g bílé čokolády
396g kondenzovaného mléka (1 plechovka)
25g mletých mandlí
100g lískových ořechů
200g bezlepkové Jizerky
2 lžičky sušeného mléka
1/2 balení kypřícího prášku
špetka soli
Na ozdobu:
50 g bílé čokolády
50 g hořké čokolády na vaření
Doba přípravy 45 minut. Doba pečení 13 minut. Množství přibližně 24 ks.
Postup:
1) Do menšího hrnce rozlámeme 200g tmavé čokolády a přidáme 50g másla. Pomalu rozpouštíme na mírném stupni.
2) Jakmile se nám čokoláda dokonale rozpustí stáhneme z plotny a přimícháme nejdříve kondenzované mléko, a pak 50g mletých mandlí a 2 lžičky sušeného mléka.
3) Prosejeme do směsi 200g Jizerky, špetku soli a půlku kypřícího prášku. Důkladně promícháme a dáme na 20 - 25 minut vychladnout do lednice.
4) V mezičase si nahrubo nasekáme 100g lískových oříšků a 50g bílé čokolády. Předehřejeme si troubu na 170°C nebo střední stupeň u plynové.
5) Do vychladlé směsi přimícháme připravené lískové oříšky a bílou čokoládu.
6) Vytvoříme ze směsi přibližně 24 stejných kuliček, které lehce zploštíme a pokládáme na plech vyložený pečícím papírem.
7) Pečeme v troubě přibližně 13 minut, poté vyndáme a ještě necháme 5 minut odpočinout na plechu a pak je může opatrně sundat.
8) Vychladlé cookies si položíme nejlépe na mřížku nebo pečící papír. Zdobíme pomocí lžíce hořké a bílé čokolády rozpuštěné ve vodní lázni, tak že cookies lehce "zacákáme".
9) Jakmile nám ztuhne čokoláda můžeme podávat třeba s mlékem.
Dobrou chuť Krysy!
Tipy Triky:
Originální video s původním receptem od Jamieho Olivera najdete zde.
Recept jsme si pro naší potřebu trochu upravili. V původním receptu je místo sušeného mléka anglický mléčný nápoj Horlicks, který obsahuje pšenici a ječmen... a také vaflové kuličky obalené v čokoládě, které jsme nahradili lískovými oříšky.
Dejte si pozor, aby jste nepekli cookies příliš dlouho (jako se to podařilo nám s jednou várkou), budou pak výrazně tvrdší. Doporučovaných 13 minut se nám opravdu osvědčilo, hotové cookies by měli mít pevné okraje a měkčí střed.
Fajn tip na bezlepkovy recept! Mozna by slo zkusit pridat i Ricore Caro, ktere je ted i v bezlepkove variante (pouze cekanka a kava, zadny lepek). Dodalo by to kavovou vuni. Hm, zkusila bych to :)
OdpovědětVymazat