Tentokrát jsme se rozhodli vyzkoušet něco trochu exotičtějšího, ale stále zdravého, konkrétně jsme se inspirovali indickou kuchyní a jednou z mnoha variací na mrkvovou halwu.
Ingredience:
(přibližně 5-6 porcí)
tlakový hrnec
1250 g mrkve
1 hrst kešu oříšků
1 hrst mandlí
1 hrst rozinek
1 lžíce másla
1 lžička mletého kardamonu
100 g sušeného mléka (nejlépe odtučněné)
50 g hnědého cukru
trochu polotučného mléka
Postup:
1) Umyjeme, oškrábeme a nastrouháme nahrubo mrkev.
2) Kešu a mandle nasekáme na menší kousky.
3) V tlakovém hrnci rozpustíme lžíci másla a lehce opražíme oříšky (stačí 1 - 2 minuty), přidáme mrkev, rozinky a promícháme.
4) Průběžně mícháme a nechám vařit pár minut. Přidáme trochu mléka, tak abychom měli trochu tekutiny po dně hrnce a mrkev se nám nepřipálila. Hrnec uzavřeme a necháme přibližně 5 minut vařit na vysokém stupni.
5) Upustíme z hrnce páru, otevřeme a snížíme teplotu na střední stupeň. Dále za průběžného míchání vaříme a přidáme sušené mléko.
6) Jakmile se nám vyvaří všechna tekutina, přidáme mletý kardamon a cukr. Cukr doporučuji přidávat postupně, a ochutnat, podle toho jak moc chceme mít výslednou halwu sladkou.
7) Vaříme dále dokud se nám opět nevyvaří všechna tekutina a celá směs bude trochu lepkavá. Sundáme z ohně.
8) Můžeme rovnou za tepla podávat jako dezert, nebo přendáme do menšího pekáčku a dáme vychladit do lednice. Poté můžeme podávat kousky jak samostatně, tak například s vanilkovou zmrzlinou nebo trochou tvarohu.
Bon Apetit, Krysy!
Tipy a triky:
S cukrem je potřeba opravdu opatrně, mrkev je sama o sobě sladká, takže je velice jednoduché to přehnat.
Kardamon jako koření seženete relativně bez problému v každé lepší bio prodejně či zdravé výživě.
Přidání oříšků, rozinek je na vaší volbě, podle toho na co máte zrovna chuť nebo co máte doma.
Vrstva kterou z takového množství mrkve uděláte opravdu není velká, respektive vysoká. Co ale můžete udělat je při servírování navrstvit dvě vrstvy na sebe a hned vypadá halwa víc jako česká buchta
(přibližně 5-6 porcí)
tlakový hrnec
1250 g mrkve
1 hrst kešu oříšků
1 hrst mandlí
1 hrst rozinek
1 lžíce másla
1 lžička mletého kardamonu
100 g sušeného mléka (nejlépe odtučněné)
50 g hnědého cukru
trochu polotučného mléka
Postup:
1) Umyjeme, oškrábeme a nastrouháme nahrubo mrkev.
2) Kešu a mandle nasekáme na menší kousky.
3) V tlakovém hrnci rozpustíme lžíci másla a lehce opražíme oříšky (stačí 1 - 2 minuty), přidáme mrkev, rozinky a promícháme.
4) Průběžně mícháme a nechám vařit pár minut. Přidáme trochu mléka, tak abychom měli trochu tekutiny po dně hrnce a mrkev se nám nepřipálila. Hrnec uzavřeme a necháme přibližně 5 minut vařit na vysokém stupni.
5) Upustíme z hrnce páru, otevřeme a snížíme teplotu na střední stupeň. Dále za průběžného míchání vaříme a přidáme sušené mléko.
6) Jakmile se nám vyvaří všechna tekutina, přidáme mletý kardamon a cukr. Cukr doporučuji přidávat postupně, a ochutnat, podle toho jak moc chceme mít výslednou halwu sladkou.
7) Vaříme dále dokud se nám opět nevyvaří všechna tekutina a celá směs bude trochu lepkavá. Sundáme z ohně.
8) Můžeme rovnou za tepla podávat jako dezert, nebo přendáme do menšího pekáčku a dáme vychladit do lednice. Poté můžeme podávat kousky jak samostatně, tak například s vanilkovou zmrzlinou nebo trochou tvarohu.
Bon Apetit, Krysy!
Tipy a triky:
S cukrem je potřeba opravdu opatrně, mrkev je sama o sobě sladká, takže je velice jednoduché to přehnat.
Kardamon jako koření seženete relativně bez problému v každé lepší bio prodejně či zdravé výživě.
Přidání oříšků, rozinek je na vaší volbě, podle toho na co máte zrovna chuť nebo co máte doma.
Vrstva kterou z takového množství mrkve uděláte opravdu není velká, respektive vysoká. Co ale můžete udělat je při servírování navrstvit dvě vrstvy na sebe a hned vypadá halwa víc jako česká buchta
Komentáře
Okomentovat